Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
ВКС потвърди осъдителната присъда на Симеонов за убийството на банкерката
Автор: Екип Burgas24.bg 15:25 / 06.04.2015Коментари (1)1753
© Bulfoto
Върховният касационен съд остави в сила решението на Апелативен съд - Бургас, с което бе потвърдена осъдителната присъда на Любомир Симеонов за убийство на банков служител. Това съобщават от пресцентъра на съда.

Така окончателно влиза в сила наложеното му наказание от 20 години лишаване от свобода. С решение от 31.03.2015 г. Върховният касационен съд се е произнесъл по касационната жалба на Симеонов, който поиска да бъде отменен съдебният акт на въззивната инстанция и делото да се върне за ново разглеждане от друг състав на Апелативен съд Бургас, или той да бъде изменен като се намали наложеното му наказание до 7 години лишаване от свобода. Решението на Апелативен съд- Бургас е обжалвано и от частните обвинители и граждански ищци - семейството на пострадалата, които са поискали връщане на делото за ново разглеждане с даване на задължителни указания за определяне на наказание доживотен затвор. По повод претенциите на частния обвинител - съпругът на пострадалата, Върховният касационен съд е разяснил своите правомощия и обяснил, че не може да проверява атакуваната присъда и обвинителен акт. ВКС е посочил на жалбоподателя Симеонов, че на касационна проверка подлежат само конкретните доводи в неговата жалба - срещу осъждането му за предумишлено убийство, и не следва да бъдат разглеждани осъждането му за държане на огнестрелно оръжие и присъдените обезщетения за причинени неимуществени вреди. ВКС е намерил за необоснована претенцията на двамата срещу допуснатите доказателства и техния анализ, тъй като те не са посочили процесуални нарушения при формулиране на позиция от предходните съдебни инстанции. ВКС указва на страните още, че не всички факти и обстоятелства, които им се струват за важни, имат отношение към наказателния процес. Съдът посочва, че според възраженията на Симеонов той поставя основния предмет на доказване по делото - убийството на банковия служител на по-задно място в доказателствен план, затова е останал "с впечатление, че е обвинен и осъден от банката, а не от държавата". ВКС обяснява, че двете предходни инстанции са разгледали детайлно неговите взаимоотношения с пострадалата и с други представители на банковата институция, и състоянието на дружествата на подсъдимия, за да преценят наличието на посочени в състава на престъплението обстоятелства и такива, които имат значение за отговорността на подсъдимия като подбуди, мотиви, цел и емоционално състояние. По повод несъгласието на подсъдимия и на неговия защитник с направения от първата и втората инстанции анализ на събраните по делото доказателства, Върховният касационен съд коментира, че не са аргументирани с процесуални нарушения, а "с позоваване на разказаното от дееца, чиято истинност той счита за неоспорима".

ВКС намира за необосновани твърдените от подсъдимия и неговия защитник процесуални нарушения с ограничаване на правата му на защита при допускане, събиране и проверка на доказателствата. ВКС отстоява разбирането на Апелативен съд Бургас, че свалянето на банковата тайна и не събирането на поискана от Симеонов информация за три фирми, имали отношение с банката, няма връзка към предмета на доказване по делото - убийство на длъжностно лице. Върховният касационен съд не споделя и претенцията, че незаконосъобразно било отказано изготвяне на повторна психолого-психиатрична експертиза с участие на военен психолог, защото никога не е възникнало съмнение в правилността на изготвената на досъдебното производство експертиза, а и животът на Симеонов след неговото уволнение от армията през 1997 г. не извежда подобна необходимост. По отношение на определеното на подсъдимия наказание, ВКС приема като правилно приетия от БОС и БАС превес на отегчаващите отговорността му обстоятелства. ВКС обаче споделя извода на Апелативен съд Бургас, че личността на подсъдимия не се отличава само с негативни характеристики и няма предпоставки за определяне на наказание доживотен затвор. ВКС разсъждава върху самопризнанието на Симеонов на досъдебното производство и коментира, че то трябва да бъде зачетено като смекчаващо отговорността му обстоятелство, различаващо се от формалното признаване на фактите, тъй като с него е оказано съдействие при разкриване на обективната истина. Същевременно ВКС посочва, че това самопризнание не води до намаляване на наложеното наказание според нормите на Наказателния кодекс. ВКС намира за правилно отсъдено и справедливо наложеното на Симеонов наказание 20 години лишаване от свобода.

Пресцентърът припомня, че с решение от 17.11.2014 г. Апелативен съд- Бургас потвърди присъдата на Окръжен съд - Бургас. Първата инстанция го призна за виновен в това, че 23.09.2013 г. около 08:15 ч. на улица в гр. Бургас, предумишлено умъртвил длъжностно лице по повод изпълнение на службата, като прострелял в гърдите с пистолет "Макаров" регионална директорка в регион "Банкиране на дребно" - Бургас, на банка. Той е признат за виновен и в това, че на неустановена дата през месец юли 2013 г. в гр. Павел Баня придобил, чрез закупуване от неустановени лица и до 23.09.2013 г. в гр. Сливен, държал огнестрелно оръжие - пистолет марка "Макаров" със заличени фабрични номера, калибър 9x18 мм., българско производство, и боеприпаси за огнестрелни оръжия - 11 броя патрони калибър 9x18, без да има за това надлежно разрешение по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.



Още по темата: общо новини по темата: 36
01.12.2015 »
01.04.2015 »
20.11.2014 »
12.10.2014 »
07.10.2014 »
19.06.2014 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 23.04.2015 г.
0
 
 
Истината бавно и мъчително си пробива път! Изградената на основата на откровенни лъжи ,измислици и измами защитна теза на УБИЕЦА Симеонов ,че е изнудван ,фалиран и принуден да убие П.Йовчева се разпадна в съдебната зала .Сега остава да се разпадне и в медийната среда и в съзнанието на обикновения непредубеден човек.Рано или късно ,ще станат ясни подстрекателите от семейството , приятелите и бизнес партньорите на убиеца.Неговите съучастници в извършената кражба на банковите кредити и пари от ДДС вече треперят че ще бъдат разкрити .Срещу някои от тях вече се водят досъдебни производства за злоупотреби с европейските фондове .Срещу други се води разследване за изнасяне на банкова тайна и съставяне на документи с невярно съдържание, чрез които близки до убиецът са се облагодетелствали финансово.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: