Момичето, което колабира пред прага на бургаска болница, се възстановява

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:25 / 12.01.2023
6600
Защо семейство обикаля  3 болници в Бургас, а накрая лекари помагат на дете, колабирало върху изтривалка във фоайето? Какво точно се е случило и в какво състояние е в момента детето?

След назначените проверки както близките на детето, така и здравните власти отказват да дадат повече информация за случилото се. Вчера обаче екип на bTV се срещна с вуйчото на  13-годишната Яница, който разказа, че момичето се е почувствало зле във вторник вечерта.

Отказват да им окажат спешна помощ, а детето продължава да се чувства отпаднало и да се влошава. Цялото тяло е било ледено, студено и посиняла, с изтръпване по крайниците, с безсилие, не може да стои права детето. И са ги изпратили на т.нар. спешен кабинет, където е имало и други чакащи хора. Вътре не е имало лекар, вероятно са били по отделенията някъде. И от там те съответно, като не получават адекватна и бърза помощ, отиват към друга болница съседната "Маджуров", разказва Иван Иванов. "Приеха я, прегледаха я със слушалки, с пипане по корема и такива работи. Казаха, че детето не е в тежко състояние и може да се прибере. Обаче вече на излизане от болницата детето тотално изгуби силите си и съзнание, падна на земята, студено беше тялото, не дишаше и цялото синьо", продължава разказа си вуйчото на детето.

"Не обвиняваме никого. Ние споделяме нашия проблем и това, което ни се е случило, да не се случва с други хора, които търсят такава помощ", казва още Иван Иванов. Гледната точка на  болниците  е различна. Те изпратиха свои писмени становища. "След извършена вътрешна проверка заявяваме, че на територията на МБАЛ  "Бургасмед" няма данни за регистриран пациент с посочените в медийни публикации данни. Въпреки това уточняваме, че към посочения период леглата в Детско отделение на болницата са били 100% заети", посочват от там.

"Родителите са пристигнали в  болницата  с оплакване, че на детето са му студени ръцете. В Спешно отделение са преценили, че случаят не е спешен и детето не е за хоспитализация. Насочено е за преглед към неотложен кабинет, тъй като в този момент в Спешно отделение е обработвано дете с опасност за живота след поглъщане на чуждо тяло. В неотложния кабинет също е имало пациент, както и други чакащи. Родителите са отказали да изчакат специалистът да се освободи и си тръгнали",  се казва в становището на УМБАЛ-Бургас.

"Свършили са си работа колегите ми, успели са да възстановят дишане и съзнание. Има няколко придружаващи заболявания, както и скорошна ортопедична операция. Тъй като ние нямаме специалност нито ортопедия, нито неврохирургия, а има тръпнене на крайниците, дежурният колега е преценил, че там ще има нужда от тези консултации и е по-логично да е в голямата многопрофилна болница", обясни от своя страна д-р Александър Маджуров, собственик на МБАЛ "Маджуров".

Понеже се обади много притеснен бащата, нито го питах за име, нито за име на детето, звъннах на изпълнителния директор, звъннах и на шефа на "Спешно отделение", обясних им. Казах му на човека да отива веднага в УМБАЛ-Бургас, защото знаех, че там има осем или девет свободни легла. Ще проверя случая и защо се е стигнало до това", коментира д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас. Момичето е в добро състояние към момента и се възстановява.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4):
17.01.2023 РЗИ-Бургас за припадналото пред болница дете: Няма нарушения от страна на лекарите
11.01.2023 От УМБАЛ Бургас излязоха с позиция за случая с детето, на което бе отказан прием
11.01.2023 РЗИ-Бургас проверява случая с детето, на което 3 болници отказаха прием
11.01.2023 3 болници в Бургас отказаха да приемат дете в тежко състояние
Още новини от Новини от Бургас:
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...
Писна им! Бургазлии повече от година чакат кошмарът им да приключ...
За първи път: В Бургас празнуваме Летен Никулден! Ще пеят "Молец"...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).