Нещо уникално представиха в бургаски университет

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:32 / 07.07.2022
1571
Как денонощно да се проследява телесната температура на деца и възрастни, без да се използва устройство, с помощта на термохромен индикатор беше презентирано за първи път в Университет "Проф. д-р Асен Златаров".

Иновативният и уникален продукт вече е вписан в българското патентно ведомство и е резултат на упорита, отговорна научна работа в условията на публично-частно партньорство.

Ректорът на висшето заведение проф. Магдалена Миткова представи екипа химици и доктори разработили изделието. Сред тях за зам.-ректорът на университета доц. Светлана Желева, д-р Антон Танев, доц. Ивайло Танков, д-р Анифе Вели и д-р Радослава Николова.

От презентацията на доц. Желева стана ясно, че индикаторът е в състояние да регистрира всякакво възпаление от различен характер в човешкия организъм още при появата му. Продуктът вече се произвежда от "УНИХимКо Терм ООД“ и скоро се очаква да бъде наличен и в аптечната мрежа.

С качествата на продукта първи се запознаха кметът на Община Бургас Димитър Николов, представители на морската община, РЗИ, големите болнични заведения и други институции и организации на територията на областта.

Термохромният индикатор е уникален и иновативен, поради следните качества:

-         Напълно безвредния си състав.

-         Бърз начин да се регистрира в реално време повишаването на телесната температура на човек.

-         Действа продължително време като апликация върху човешката кожа.

-         След използване не е необходимо да се съхранява като вреден отпадък.

-         Бързо визуално отчитане в проследяване промяната на телесната температура в продължителен период от време, а не само в определен момент – минута или час.

-         Възможност да се използва ежедневно и/или постоянно.

-         Това е улеснение да се открие общо или локално инфекциозно или друг вид възпаление в човешкия организъм и своевременно да се вземат мерки за лечение.

 

Как измерваме телесната температура?

Използваните до момента живачни, спиртни и електронни термометри бяха единствената възможност за измерване на телесната температура.

Чрез поставяне на еднократна апликация от Термохромния индикатор незабавно и в реално време може да бъде отчетена телесната температура. Невероятното предимство на този продукт е, че в момента, в който температурата започне да се повишава, посредством цветова промяна на нанесената апликация, с точност от 0,1°С, може да се регистрира температурната стойност още преди организма да реагира чрез други симптоми.

Термохромният индикатор на "УНИХимКо Терм“ позволява да се проследява температурата след еднократното му нанасяне в продължение до 48 часа. Това зависи от правилното изпълнение на инструкциите.

Продуктът е разработен на основата на микрокапсулиран пигмент, разтворим в неводна биосреда.  Почиства се лесно с вода или суха кърпа.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).