Областният поздрави бургазлии за Деня на народните будители

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
14:54 / 31.10.2013
2157
Областният управител изпрати поздравителен адрес по повод 1 ноември - Денят на народните будители към българските учители, дейци на Българската православна църква, на просветата и култура и гражданите на Бургаска област. Ето какво гласи той:

Уважаеми съграждани,

На този светъл наш общобългарски празник се обръщам към Вас с чувство на вълнение и заслужена гордост от духовните постижения на народа ни. Свидетели сме на ново възраждане на националния ни дух, на пробудени нови стремежи към книжовност и образование в изпълнение на заветите на поколения български будители, скромни просветители, свещенослужители, книжовници и пламенни революционери.


Началото на нашата цивилизация не случайно е белязано с творба под великолепното заглавие "За буквите", бележито, вдъхновено и огнословно съчинение на Черноризец Храбър, в което този наш пръв будител се врича да продължи своите мисли и разсъждения за качествата и достойнствата на народа ни, за способността му да твори своя самобитна култура и просвета.

Измина повече от цяло хилядолетие от това начало, а замисленото богоугодно дело от Свети Иван Рилски, Григорий Цамблак, Неофит Бозвели, Паисий, Софроний, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Захари Стоянов и много други величава личности от плеядата вдъхновени и обречени на народа ни пастири живее и процъфтява и днес!

Празникът на народните будители ни напомня още веднъж, че сме наследници на старинна и богата на смисъл и ценности цивилизация, която ни поразява със своите прозрения, със своята революционност и същевременно с ренесансовата си светлина, която излъчва като могъща галактика и предизвиква нашия заслужен възторг. Ние имаме основание да бъдем горди с делата на нашите народни просветители и будители, актуални повече от всякога и в днешната действителност!

Уважаеми български учители, свещеници на Светата ни православна българска църква, дейци на образованието, просветата и културата бъдете живи и здрави и нека Божията воля и благодат Ви напътства и закриля във Вашето дръзновено богоугодно дело на будители, просветители и народни учители. Честит празник!


Виж коментарите (1)

Още по темата (49):
01.11.2023 Георги Бърдаров: Голяма част от съвременните будители не желаят да афишират и да придобиват публичност
01.11.2023 Асен Александров: Или сме лицемерни, или сме превъзбудени, но в третото десетилетие на XXI век трябва да вземем важно решение
01.11.2023 Иван Гранитски: Трябва ни едно разтърсване - като земетресение от девета степен по скалата на Рихтер
01.11.2023 На празничния 1-ви ноември: Бъдещи будители за учителската професия 
01.11.2023 Йотова откри паметник на Васил Левски в Тараклия
01.11.2023 Ива Дойчинова: Имаме нужда от съвременни будители, за да можем да вярваме повече
Още новини от Новини от Бургас:
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).