Очакват новото общинско кино в Бургас да е готово в края на януари

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:45 / 13.01.2012
1673
Най-вероятно след 22 януари, в края на месеца ще е готово общинското кино в Бургас, което се помещава в ремонтираната сграда на Драматичен театър "Адриана Будевска". В момента там се монтира нужната техника от може би най-добрия специалист в тази област Васил Арменков. След като всичко е готово ще има пробна прожекция преди десетото юбилейно издание на "София филм фест на брега", което ще е от 15 до 23 март и ще се проведе именно в новото кино.

Йорданка Ингилизова, представител на фестивала за града, в деня на българското кино разказа как се стигна до идеята за създаване на такова кино в града. "Миналата година провеждането на кинофеста премина стресово. В последния момент имаше проблем с мястото на провеждане и тогава той се измести в залата на Кукления театър, но там всички филми бяха на друг носител, а не на лента. Тогава започна една акция и кампания да се намери място за бъдещо общинско кино, да се развива кино дейност различна от масовата, със стойностни панорами и фестивали, с отзвук от кинофестивалите, а защо не и с премиери на българско кино. Един от големите и основни проблеми на българското кино е че няма къде да се показва то. Отделен е въпросът, че има трудности в правенето на българско кино, но следващата крачка с показването му, също е трудно. Освен в столицата и в някои големи градове, никъде другаде няма къде", каза Ингилизова.

Още преди да се избистри идеята за общинско кино, в началото на миналогодишното издание на фестивала Георги Дюгеров, заедно с режисьора на филма "Подслон" Драгомир Шолев и продуцентката Росица Вълканова предложиха формата на дарителство. Срещу 250 лв всеки щеше да получи един вид собствен стол - с името си върху него. Идеята на кинаджиите, които според Ингилизова са такива по призвание, дошла след като са видели подобен киносалон зад граница. Още миналата година идеята намери своите почитатели и около 30 се записаха.

"А сега реално, в края на декември тази акция стартира, тъй като бяха необходими спешно пари за монтажа на машините в киното, които са изключително тежки, трябва специална техника, за да ги качи на втория етаж където е кино кабината. Това извика на дневен ред старта на кампанията. Вече много хора, включително и от София се включиха. Преди няколко дни режисьорката на "Маймуни през зимата" Милена Андонова заедно със сестра си продуцентката Невена Андонова купиха два стола за родителите си - Методи Андонов и актрисата Цветана Гълъбова, които са работили в бургаския театър в края на 50-те години на миналия век. Така че има и други хора, които сега научават и се присъединяват, и аз искам това да е по-скоро знак за съпричастност и съмишленичеството, отколкото да се набляга на самата сума", обясни още Ингилизова.

Тя посочи, че парите са нужни не само за монтажа, а и за всички прояви, които тепърва ще се организират там. Парите се събират в сметката на сдружение "На брега", като се води отчетност и всичко е ясно и прозрачно. С времето идеята за табелки на дарители също се видоизменя и сега вместо постоянно такива, ще има красиви калъфки с имената на кинаджии дарители, които ще се слагат само на кино събития.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (11):
20.02.2012 Другият вторник е първата прожекция в новото общинско кино на Бургас
20.12.2011 Отложи се визитата на Бойко Борисов в Бургас
20.12.2011 Бойко Борисов ще открие обновената сграда на драматичния театър
09.12.2011 Кино в Драматичния театър - от следващата година
09.12.2011 Бургазлии вече ще се радват на комфорт в Драматичния театър
23.11.2011 Камерната зала в театър "Адриана Будевска" ще се казва Апостол Карамитев
Още новини от Новини от Бургас:
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).