Окръжен съд-Бургас отложи дело за отвличане срещу новозеландец

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:24 / 16.09.2015
719
Окръжен съд - Бургас отложи наказателно дело за отвличане, съобщават от пресцентъра на съдебната институция. Подсъдим в производството е новозеландският гражданин Гари Ардерн. Той е обвинен в това, че на 26.03.2011 год. в град Бургас, отвлякъл ненавършило 18 години лице - малолетен български гражданин, с цел лицето да бъде изведено извън границите на страната. Причина за отлагането е нередовно призоваване на майката на пострадалото дете, която живее в Англия и призовката й е върната в цялост, тъй като не е намерена на посочения адрес. Тя днес трябваше да даде показания пред съда.

Пресцентърът уточнява, че наказателното производство срещу Ардерн се води задочно, като той е представляван от назначен служебен защитник. На 28.08.2014 год. Окръжен съд Бургас е изпратил молба за съдебна поръчка до компетентния орган в Нова Зеландия, с която се иска съдействието за призоваване на подсъдимия в настоящия съдебен процес. В отговор е получена нота, в която новозеландските власти ни уведомяват, че няма да могат да изпълнят молбата за призоваване на подсъдимия, докато съответният български държавен служител не предостави гаранция, че подсъдимият не подлежи на наказание и търсене на отговорност или да бъде по друг начин застрашен от закона, само заради отказ да се яви или заради самото неявяване. Съдът констатира, че няма правна и фактическа възможност за призоваване на чуждия граждани в качеството му на подсъдим, който се намира на известен адрес в неизпълнилата съдебната поръчка Нова Зеландия и възможните гаранции са били вече дадени, и определи делото да се гледа при условията на задочен процес.
В предходното съдебно заседание съдебният състав даде ход на делото и разпита трима свидетели. Показанията на детето бяха взети в присъствието на психолог и социален работник, в специално оборудваната "Детска стая", която се намира в сградата на Съдебна палата Бургас.

С оглед установяване на обективната истина, съдът днес не приключи съдебното следствие и отложи процеса за 11.11.2015 год. от 10 часа, като се разпореди чрез Международна поръчка да бъде призована майката на детето за следващото съдебно заседание.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Полицаи не очакваха да открият това в колата на напушен бургазлия...
Вълна от възмущение сред бургазлии след вандалски акт в центъра н...
От АПИ садиха дървета край обходния път на Бургас
Започва делото срещу Омар – шофьорът на автобуса-убиец, отнел жив...
Очертава се страхотен бургаски Джулай!
Копието на Панагюрското златно съкровище идва в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).