Омбудсманът: Проблемът е в шума, а не в работното време на заведенията

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:40 / 21.07.2009
1522
"Инвестирайте в шумоизолиращи системи в заведенията си, и не в конфронтация с гражданите, които живеят над тях и около тях", посъветва общественият посредник Таню Атанасов групата собственици, които настояват за удължаване на работното време на ресторанти и бирарии до 24 часа и под специален режим след полунощ.

Докладната за промяната в наредбата за обществения ред е внесена от групата съветници от ГЕРБ и предстои да бъде гласувана на сесията в четвъртък. Към нея е добавено и искането на 11 от членовете на Бургаската асоциация на ресторантьорите, създадена преди месец. Според тях от ограниченото работно време до 22 часа бизнесът губел клиенти, приходи и работни места. Общината от своя страна губела от по-малкото постъпления от данъци и такси. Ресторантьорите смятат, че оплакванията на гражданите заради шума от последните 7 години били основно анонимни и неоснователни.

Справка с данните от полицията показва, че през 2007- 300, а през 2008 година 241 души са потърсили съдействие от органите на МВР след 22 часа за осигуряване на спокойствие. Семействата, живеещи над двете заведения „Каза вино" и „ВИП"на улиците "Шейново" и „Кирил и Методий" потърсиха съдействие от медии и общественост за решаване на проблема с нарушаване правото им на спокойствие и здрав сън.

Според проекта за решение, разрешително за работа след полунощ ще се издава от кмета и ще може да се отнема от него при повече от две жалби на граждани за наднормен шум . Задължително обаче, те трябва да са доказани с протокол за замерване от РИОКОЗ в продължение на една година.

„Опитът показва, че РИОКОЗ не може да реши със своите възможности този проблем. Инспекцията работи до 17 часа , а всички оплаквания са след 22 часа" , коментира общественият посредник Таньо Атанасов. По думите му община Бургас по подобие на Софийска община трябва да закупи уред за измерване на шума и при констатиране на нарушения да има и реални санкции на нарушителите. Шумоизолиращите системи са решение , но бизнесът обикновено спестява, каза още омбудсмана.

Той припомни, проучването за шума от кръчмите, направено сред бургазлии и категоричната позиция на 274 души изразена на сайта на общината. Според обществения последник трябва да се разграничат заведенията в зависимост от това дали са в жилищни и нежилищни сгради и контролът спрямо тях да е строг и диференциран. Атанасов допълни, че ще настоява общината да издава разрешително само след като обектите за развлечение, хранене и хазарт разполагат с шумоизолираща система.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)

Още по темата (8):
23.07.2009 Съветниците решиха: Подблоковите заведения - само до 23 часа
23.07.2009 Адвокат Мосинов: Общините не могат да определят работното време
23.07.2009 Бум на жалби заради шума от заведенията
20.07.2009 Променят наредба, заведенията да работят официално и след полунощ
14.04.2009 Ресторант съди бургазлийка, заради постоянни оплаквания от шума, после се отказаха
14.01.2009 Масово заведения работят след края на законното им работно време
Още новини от Новини от Бургас:
Ще подкрепят изграждането на индустриална зона в Бургас
Софиянец нападна жена в центъра на Бургас
2-годишно момиченце успя да избяга от бургаска детска градина?
Екстремни жеги ни очакват утре в Бургаско!
Важно, шофьори! Започва ремонт на пътя Бургас – "Сарафово"!
От Поморие до "Меден рудник" – този криминален тип не се спира пр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).