Оставиха под стража убиеца от Поморие

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:29 / 18.11.2015
1344
Бургаският окръжен съд взе мярка за неотклонение задържане под стража спрямо Димитър Димитров. Той е обвиняем по досъдебно производство за умишлено убийство. На 15.11.2015 г. около 19:40 часа в гр. Поморие на бул. "Яворов" пред ресторант "Омар" Димитров умъртвил 33-годишния Иван Попов по начин, опасен за живота на мнозина - чрез произвеждане на изстрели с огнестрелно оръжие.

Представителят на Окръжна прокуратура Бургас поиска на Димитров да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение. Прокурорът пледира, че на този етап от разследването са събрани и проверени доказателства, от които може да се направи обоснован извод за авторството на деянието. Той посочи, че Димитров е обвинен в извършването на тежко умишлено престъпление срещу личността. Деянието е извършено по начин, опасен за живота на мнозина, чрез възпроизвеждане на множество изстрели с огнестрелно оръжие срещу пострадалия, който е бил придружаван от други лица и в непосредствена близост до обществено достъпно заведение за хранене, подбудите за извършване на престъплението се коренят в желанието за саморазправа и отмъщение. Според прокурора тези обстоятелства обуславят висока степен на обществена опасност, касаеща както извършеното престъпление, така и личността на обвиняемото лице. Държавният обвинител посочи, че въпреки реабилитиран, обвиняемият е осъждан за извършено престъпление също срещу личността. Той намира, че съществува реална опасност Димитров да се укрие, за да избегне наказателната отговорност, както и да извърши престъпление.

Адвокатът на Димитров поиска от съда да не уважава искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка за неотклонение. Той посочи, че Димитров е извършил престъплението, защото се е страхувал от пострадалия, тъй като предния ден е бил нападнат от него. Според адвоката не е съобразена квалификацията на деянието, което е извършено с цел защита на обвиняемия. Той помоли съда да му наложи по-лека мярка за неотклонение домашен арест, като вземе предвид здравословното състояние на неговия подзащитен. От 2005 год. Димитров е с трансплантиран бъбрек, което налагало специален режим на поддържащо лечение, наблюдение и приемане на медикаменти, а това не можело да се осъществи в следствения арест. Пълномощникът посочи, че седем години спрямо обвиняемия няма записана криминална проява, която да го отличава като обществена опасна личност.
В съдебната зала Димитров заяви, че съжалява за деянието. Той помоли съда да му определи друга мярка, за да може да провежда необходимото лечение.

Окръжен съд Бургас констатира, че Димитров е привлечен да отговаря за извършено тежко умишлено престъпление - убийство, което е наказуемо с лишаване от свобода за срок от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. От събраните доказателства по делото може да се направи обосновано предположение, че той е извършил престъплението, за което е привлечен да отговаря. Съдът посочи, че деянието е с висока степен на обществена опасност. Начинът на извършване на престъплението и обстоятелството, че обвиняемият незаконно държи огнестрелно оръжие обосновават извод за наличие на реална опасност Димитров да извърши престъпление, ако бъде на свобода. Обвиняемият е осъждан за хулиганство и нанасяне на тежка телесна повреда, за което е реабилитиран по право.
Съдът намери, че факта за наличие на хронично заболяване на обвиняемия не може да е достатъчен за налагане на по-лека мярка за неотклонение, тъй като съществува регламентирано медицинско обслужване спрямо нуждаещите се задържани лица в следствените арести. Тези обстоятелства мотивираха съда да му наложи мярка за неотклонение задържане под стража.

Определението на Окръжен съд Бургас подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд Бургас. Евентуалното дело там е насрочено за 25.11.2015 г. от 14 ч.

Виж коментарите (0)

Още по темата (18):
22.08.2018 Окончателно: Бабата ще лежи 4 години в затвора за убийството пред "Омара“
06.02.2018 Потвърдено: Бабата ще лежи 4 години за показното убийство на Костов
07.11.2017 Бабата пред съда: Преценете правилно ситуацията, намалете ми присъдата!
30.06.2017 Прокуратурата иска доживотен затвор за убиеца на Костов
26.06.2017 Бабата се размина само с 4 години затвор за показното убийство в Поморие
30.05.2017 Разпитват още свидетели за убийството на Иван Попов в Поморие
Още новини от Новини от Бургас:
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).