От Морска гара Бургас бе открит българският павилион в Свободната търговска зона на Шанхай

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:29 / 25.08.2016
1792
Вторият български павилион с родни стоки заработи от днес в свободната търговска зона на Шанхай, Китай. Неговото откриване бе дадено с двустранна церемония осъществена чрез телемост между Морска гара Бургас и Българския павилион в Шанхайската свободна зона.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски посочи в поздравителен адрес, че този проект е успешен благодарение на общите усилия на всички участници в него. "Това е пример за успешните политики, които правителствата на България и Китай водят. Изключително съм щастлив, че именно в пристанище Бургас ще се разкрие вторият в Европа логистичен център за търговия с Китай. Надявам се скоро той да се превърне логистичен хъб не само за България", се казва още в поздравителния адрес от министър Московски.

2015 г. беше изключително ценна за българо-китайските отношения, като положителното им развитие започна след участието на премиера Бойко Борисов в четвъртата среща на правителствените ръководители на Китай и страните от Централна и Източна Европа. За кратко време скорост набра и инициативата "16+1". Вторият български павилион, който днес официално бе открит в свободната зона на Шанхай е част от тази инициатива. Повече от 40 български производители вече предлагат там своята стока.

От Бургас в телемоста за откриването на българския павилион в Шанхай участваха производители от страната, представители на посолството на Китай у нас, заместник-министърът на земеделието Васил Грудев, директорът на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа Васил Гелев, зам.-кметът на Община Бургас Красимир Стойчев, председателят на СД на "Пристанище Бургас" ЕАД Иван Капитанов, изпълнителният директор на порта Диян Димов, които отправиха поздравления до участниците в българския павилион. По време на тържествената церемония бе анонсирано и скорошното откриване на Логистичен център "Павилион 16+1" на територията на Бургаското пристанище.

Изпълнителният директор на бургаското пристанище Диян Димов, заяви по време на официалното откриване, че след разкриването на павилиона "16+1" в Пристанище Бургас стоките на страните от Централна и Източна Европа ще се обединяват и ще се изпращат по море или чрез железопътен транспорт до Китай. "Проектът "16+1" не е само търговия, той е образование, култура и туризъм", посочи още Димов.

В края на събитието Веселин Василев, президент на компанията "Horizon software solutions" LTD, която е избрана за оператор на павилиона "16+1" в Бургас благодари на всички институции, които обединено работиха за успеха на инициативата.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...
Писна им! Бургазлии повече от година чакат кошмарът им да приключ...
За първи път: В Бургас празнуваме Летен Никулден! Ще пеят "Молец"...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).