От ПП СЕК също отказват да пътуват до Александруполис

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:18 / 08.09.2008
1076
Становище на председателя на политическа партия „ Средна европейска класа" Георги Манев:

Ръководената от мен политическа партия „ Средна европейска класа" и общинските й съветници, членове на ОС - Бургас заявяваме категоричната си позиция, че няма да се отзовем на поканата за участие в конференцията за бъдещето на петролопровода „Бургас-Александруполис".

От СЕК благодарим на кмета и колегите си съветници от Александруполис за поканата, отправена към бургаския кмет и нас, но нашата позиция остава непроменена от години.
Още като общински съветник в предишния ОС -Бургас внесох докладна записка, с която настоявах идейния проект за петролопровода да се разработи и приеме по целесъобразност. Бях един от участниците в дискусията с министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов през 2007 г. Още тогава категорично настоявах за защита интересите на населението на Бургас и региона при проектирането, изграждането и експлоатацията на съоръжението. При дебатите тогава поисках, заедно със заместник- кмета и колегите си от Общинския съвет- Бургас от Асен Гагаузов екологични гаранции и гаранции по сигурността при изграждането и експлоатацията на съоръжението, разпределение на част от таксите, които ще се получават от транзита на суровия петрол. Настояхме и за ангажименти при строителство и експлоатацията да участват български фирми. Тогава Гагаузов увери, че българската страна ще участва в целия процес по транзитирането на петрола от Русия, включително и в превоза като дейностите ще се възлагат чрез търгове. Тогава министърът на регионалното развитие увери, че пред обществеността в Бургас ще бъдат представени подробно проектите за изграждане на буйови съоръжения.


От тогава досега, обаче бе подписано единствено Споразумението за изграждането на петролопровода и нищо от това което министър Гагаузов обеща на колегите ми общински съветници и лично на мен не беше изпълнено. Чувствам се излъган и се питам, дали това не е следващия ход на правителството. Именно поради това СЕК няма да се отзове на отправената покана от кмета на Александруполис.

Настоящия дебат ( на 19 и 20 септември в Александруполис, Гърция) според нас е предрешаване на нещо (изграждането на петролопровод), което гражданите на община Бургас все не толерират и не желаят. Основна тема на дискусията е петролопроводът „Бургас - Александруполис" - последствия от изграждането на петролопровода (околна среда, намаление на безработицата, финансов напредък) и дискусия относно петролопровода (проблеми, моментна ситуация, бъдещи перспективи).

Ние от „Средна европейска класа" не смятаме да дебатираме за нови работни места, а да отстояваме становището си заявено още в края на миналата година, че петролопровод на Бургас не само не е нужен, но е и вреден за туризма и развитието на малкия и среден бизнес. А ние сме партия, която отстояваме интересите на малкия и среден бизнес и не смятаме да отстъпваме от позицията си.

Многократно съм заявявал, че таксата, която страната ни е договорила за транзитно преминаване на петрола (в размер на 30 млн. долара годишно) е многократно по-ниска от цената на един футболист и преди време визирах Димитър Бербатов. Сега подписания трансфер на Бербатов в „ Манчестър Юнайтед" на практика доказа правотата на тезата ми от преди месеци.

Така, че благодарим на колегите си от Александруполис, Гърция , че ни уважиха и ни поканиха на дискусия. Ние от „Средна европейска класа" обаче няма да дебатираме проект, който не подкрепяме, а ще продължим да отстояваме интересите на тези, близо 50 хиляди бургазлии, които по време на Референдума в средата на февруари т.г. ( на който бяхме едни от организаторите) казаха „ НЕ" на съоръжението. Казваме „НЕ", защото искаме да запазим града си и морето си чисто и да имаме възможност да развиваме туризъм и бизнес.

Георги Манев
Председател Политическа партия „ Средна европейска класа"



Виж коментарите (0)

Още по темата (305):
13.12.2017 Увеличават капитала на "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ“
06.07.2017 Подготвяме с Гърция транспортен коридор Варна-Бургас-Александруполис-Кавала
24.02.2017 В Гърция скочиха срещу петролопровода "Бургас - Александруполис", готвят протести
16.02.2017 Търсят доброволци за събирането на подписи против "Бургас-Александруполис"
14.02.2017 Напрежение! Започват подписки срещу рестарта на "Бургас - Александруполис"
13.02.2017 Балони в небето дадоха знак, че градът не иска
"Бургас-Александруполис"
Още новини от Новини от Бургас:
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...
Писна им! Бургазлии повече от година чакат кошмарът им да приключ...
За първи път: В Бургас празнуваме Летен Никулден! Ще пеят "Молец"...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).