Откриват паметник на жертвите от атентата в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:59 / 28.05.2013
1393
Паметник на израелските туристи, загинали при атентата на летище Бургас ще бъде открит на 18 юли, точно eдна година след трагичния инцидент. Тогава, около 17 часа следобед, терорист се самовзриви в автобус с израелци, готвещи се да отпътуват за летуване към курорта Слънчев бряг. Петима души от групата и шофьорът на автобуса загинаха. Сред жертвите имаше и бременна жена.

Паметникът, символизиращ шестте жертви, е по идеен проект на роднините им и ще бъде поставен в района на летището, съобщи почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов. Първоначалният замисъл е бил монументът да е в близост до паркинга, където избухна автобусът с кацналите току що от Тел Авив туристи. Впоследствие е било решено мястото да се промени, но остава в рамките на аеропорта.

Роднините и близки на загиналите вече са закупили билети за България и на 18-и юли ще бъдат в Бургас, за да присъстват за откриването на паметника. Парите за изработването на монумента са от дарители, а за реализиране на идеята е съдействал и кметът на Бургас Димитър Николов, разказа Орлин Мандов. За церемонията се очакват и представители на израелското и българското правителство.

След старта на активния туристически сезон всяка седмица у нас пристигат по 500 израелци. Те кацат в неделя и пребивават край морето средно по четири дни. Това засега е най-предпочитаният пакет за почивка, каза почетният консул Мандов. С присъствието си у нас туристите искат да покажат, че не са уплашени от атентата, радват се на забележителностите на курорта, а и често правят екскурзии до близки градове.

Източник: в. "Труд"


Виж коментарите (0)

Още по темата (348):
18.07.2023 Румен Радев в Сарафово: Изминаха 11 г. от атентата, но травмата продължава да ни връща към това злокобно събитие
18.07.2023 11 години от атентата на летище "Сарафово", президентът идва в Бургас
19.03.2023 10 години след атентата в Сарафово: Говори лекар, спасявал оцелели
08.03.2023 Прокуратурата с новини за съучастниците от атентата в "Сарафово"
18.07.2022 10 години от терористичния атентат в Сарафово, на лeтището в Бургас ще се състои възпоменателна церемония
10.05.2021 Делото "Сарафово" започва на втора инстанция
Още новини от Новини от Бургас:
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).