Предложение: От УКОРС да следят за спазване на реда и чистотата в парковете на Бургас

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
10:40 / 14.07.2020
1515
Общинските съветници от ДБГ настояват патрули на УКОРС да следят за спазване на реда и чистотата в парковете, градинките, детските площадки, спортните съоръжения и зелените площи в големите жилищни комплекси на Бургас, установи справка на Burgas24.bg. В предложението, внесено в местния парламент, се иска паралелно с това да се поставят забранителни табели, които да показват на гражданите кои действия не са позволени, както и какви ще са санкциите при нарушения.   

Според съветниците трябва да се осигури респектиращо присъствие на дежурни служители на Дирекция "Управление при кризи, обществен ред и сигурност", чийто ангажименти са посочени в Наредбата за опазване на обществения ред, а именно - да следят за спазване на реда и чистотата, при установяване на нарушения да съставят актове. Постоянното присъствие на униформени служители от УКОРС би спомогнало като превантивна мярка срещу събирането на клошари, както и за превенция на по-големи инциденти, каквито не са изключени при събирането на толкова много хора. Паралелно с това е необходимо да се поставят забранителни табели, които да показват на гражданите, кои действия не са позволени на територията на въпросните паркове и градинки.

"От години се забелязва, че поддръжката и чистотата в парковете, градинките, детските площадки, спортните съоръжения и зелените площи на територията на големите жилищни комплекси на град Бургас не е на ниво. Всяка сутрин преди да бъдат почистени споменатите места в големите жилищни комплекси може да се натъкнем на нелицеприятна гледка, разхождайки се из тях или преминавайки на път за работа. Препълнени кошове, разхвърляни отпадъци, преместени пейки и потъпкани тревни площи, огради, "украсени“ с бирени кенчета и т.н.", пишат съветниците.

Парковете, градинките, детските площадки, спортните съоръжения и зелените площи поемат огромен брой хора през летните месеци, най-вече в часовете между 17:00-21:00 часа, което води след себе си големи количества отпадъци. Кошовете, макар и много на брой, не поемат всичките боклуци и те свободно "извират" от тях и биват разпръснати от птици и от деца.

 Немалка част от пребиваващите в посочените места не спазват елементарни правила за чистота и изхвърлят малки до средно големи боклуци (фасове, картонени чашки, опаковки, кенчета от напитки, торбички и други) директно по алеите, тревните площи и площадките за игра.

 Липсата на контрол допуска преместването на едрогабаритни боклуци от близките казани за смет на територията на самите паркове и градинки. Деца и тийнейджъри използват изхвърлени гуми, шкафове, мивки и тоалетни чинии за игра и забавление, след което ги изоставят в тревните площи

 Пейките биват премествани и събирани от деца и възрастни без притеснения. Така се съставят по-големи групи от хора, които с вандалски прояви ги унищожават.

Описаните проблеми се срещат в особено големи размери и в градинките, и детската площадка, намиращи се в района на "Старата поща“. Мястото се намира в ЦГЧ, в близост до жп гарата и Автогара "Юг", и е недопустимо да посрещаме туристическия поток с подобни гледки, добавят още от ДБГ.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Двама братя от "Победа" изумиха бургаските полицаи
Безплатни прегледи за разширени вени организират в УМБАЛ Бургас
Много работа за лекарите от УМБАЛ Бургас по празниците
Млад шофьор направи голяма беля в "Меден рудник"
Не пропускайте Летния Никулден в Бургас
Тикнаха криминален тип от "Изгрев" в затвора


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).