Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Проектират новия посетителски център на езерото "Вая"
Автор: Екип Burgas24.bg 09:48 / 01.09.2015Коментари (0)1505
©
Посетителски еко център на езерото Вая ще проектира Община Бургас. Там ще има зони за отдих с детски кът, както и такива за занимания на открито. Ще има възможност да се наблюдават птици, включително и от наблюдателни кули, научи Burgas24.bg. Предвиден е тематичен маршрут с интерпретативни кътове и информационни табели за биоразнообразието на Вая, както и елементи на парково обзавеждане. В прилежащата територия ще бъдат обособени платформи за гнездене в езерото.

Към настоящия момент със собствени средства Община Бургас е обособила еко-зона Вая, която бързо се превърна в популярно място за рибари, орнитолози и туристи.

Посетителският еко център трябва да отговаря на изискванията за сграда с близко до нулево потребление на енергия. Той трябва да има презентационна зала за 25 човека, кафетерия, санитарни помещения, офис и др.

С идейния проект трябва да се предвидят и необходимите мерки и дейности за реконструкция на съществуващи съоръжения и благоустрояване на терена. Ще бъдат изградени и платформи за гнездене на птици. В източната част на езерото са разположени бетонни основи, на които следва да се разработят варианти на платформи за гнездене на птици. В миналото тези бетонни основи са били използвани от енерго-разпределителното дружество и след като преустановява тяхната употреба редица птици започват да кацат върху железобетонната конструкция, която в последствие потъва в езерото.

Платформите с пеликани, корморани, чапли, лопатарки и др. ще бъдат привлекателно място за наблюдения. Тези платформи може да изпълняват и друга важна функция във връзка с увеличаващия се брой на пеликани с цветни пръстени, крилометки и други средства за маркиране в Европа. Разчитането на цветните пръстени и крилометките по пеликаните на тези платформи ще бъде улеснено и ще дава информация за предвижванията на двата вида пеликани по Черноморското крайбрежие.

Уникалното за езерото Вая са колониите къдроглави пеликани, чиито миграционен път минава през Бургаския езерен комплекс. В миналото гнездови колонии е имало по Дунавското и Черноморското крайбрежие и в Стралджанското блато. От средата на XX в. гнезди само в езерото Сребърна. По време на миграцията и през зимата се среща по Черноморското крайбрежие и по-рядко във вътрешността на страната.

Изграждането на платформи за гнездене на пеликани ще бъде предпоставка Бургаското езеро да се превърне във второто езеро в страната, където този световно застрашен вид гнезди в България.

В края на ноември 2012 г. официално бе утвърден планът за действие за опазване на къдроглавия пеликан от министъра на околната среда и водите. В плана е посочено, че къдроглавите пеликани в едно от големите им зимовища в България - Бургаските езера - се хранят в езерото Вая, а нощуват по диги в Атанасовското езеро като извършват ежедневни хранителни миграции между двата водоема, което е около 11 км. Това е така, понеже липсват сигурни, спокойни части от суша в езерото Вая. Този факт ясно дефинира необходимостта от изграждане на платформи за гнездене. В източния край, на мястото на счупен стълб от далекопровод, за почивка и нощуване на пеликани се предвижда поставяне на две полуплаващи платформи, които да са монтирани върху бетонните основи на бивши стълбове от далекопровод.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: