Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
РЗИ-Бургас организира информационни събития за профилактика на остеопорозата
Автор: Екип Burgas24.bg 16:08 / 15.10.2013Коментари (1)1841
©
Темата на 20 октомври 2013 г. "Здравето на костите на жените след зряла възраст" е посветена на сериозния риск от развитие на остеопороза при жените в периода след настъпване на менопаузата. Тази година световният ден ще се отрази на 17.10.2013г., като събитие със специално подготвени за целта информационни и методични материали, които ще насочат вниманието към мерките за поддържане на добър опорно-двигателен апарат, без фрактури вследствие чупливост на костите. Събитията в целия свят ще бъдат насочени към значението на навременната осведоменост на различни поколения възрасти за профилактика и здраве на костите и основната роля на жената в този процес. Посланията са насочени към вторичната превенция на фрактурите, преустановяване на цикъла от счупвания на костите вследствие на остеопороза,познаване симптомите на това заболяване, как да се предпазим , какви профилактични мерки да се предприемат,за да се забави процеса на остаряване на костите.

Остеопорозата е коварно и тихо заболяване, което опустошава костите на жените и мъжете над 50г. възраст, но се заражда много по-рано, при 20-30-годишните. Мотото на Световния ден "Жените със здрави кости създават жени с по-здрави кости" подчертава значението на възпитанието в семейството и подкрепата, която жените могат да получат от своите майки, дъщери, сестри и приятели в целта поддържането на костното здраве да се превърне в постоянна грижа през различните етапи на живота.

У нас Месеца за профилактика на остеопорозата и мускулно-скелетното здраве ще бъде отбелязан по традиция с поредица от съвместни инициативи, организирани в страната от РЗИ в партньорство с Асоциация "Жени без остеопороза", член на IOF: информационни беседи и презентации, насочени към отделни рискови фактори на здравословния начин на живот, скринингови кампании за определяне на личния риск от остеопороза, срещи с женски колективи и организации, спортни и туристически дейности. Целта на събитията е да се подчертае значението на здравето на костите за общото здраве във всеки етап на живота, да се разясни риска за костите при жените след зряла възраст, да се научи как може да се намали риска и какви са личните ни рискови фактори и да се предприемат навременни мерки за осигуряване на живот без остеопорозни фрактури.

Успоредно ще протекат инициативи в социалните мрежи, специална страница в интернет - на www.osteonet.net за номиниране на жени, които са опора на роднини, близки и познати във възпитанието към здравословен начин на живот и по-добро здраве на костите, част от глобалната инициатива "Жена от желязо" на Международната фондация по остеопороза. Участниците в инициативите в страната са поканени да носят бяла дреха: тениска, кърпа или лентичка, символизиращи подкрепа на глобалните усилия за подобряване на мускулно-скелетното здраве и живот без остеопорозни фрактури.

Поддържането на здравината на скелета включва пет важни стратегии за ограничаване на остеопорозата и намаляване на риска от фрактури:

• регулярна физическа активност
• осигуряване на диета със здравословни за костите храни
• правилен начин на живот с избягване на отрицателни навици и поддържане на здравословно тегло
• познаване на личните рискови фактори
• консултация с лекаря:
-изследване
-лечение при необходимост

РЗИ-Бургас в партньорство с АЖБО организират следните информационни събития в рамките на месеца за профилактика на остеопорозата и мускулно-скелетното здраве:

10,00 - 13,00 ч.- Прожекция на презентации по профилактика на рискови фактори за здравословен начин на живот: хранене; тютюнопушене; двигателна активност; активно дълголетие; стрес; превенция на паданията.
14,00 - 15,00 ч.- Информационна среща-беседа на тема: "Жените със здрави кости създават жени с по-здрави кости"
10,00 - 16,00 ч.- Информационна и скринингова кампания за определяне на личните рискови фактори за остеопороза и скрининг на костна плътност.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Росица Делева
премахни филтъра

0
 
 
Кога ще има лекарства напълно платени от Здравната каса?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Изграждането на АМ "Тракия"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: