Разясняват на бургазлии как да получат помощ за саниране

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
10:59 / 25.01.2012
2492
Програмата REECL (Рийкъл) ще бъде разяснена на семинар в Бургас. Идеята е на Асоциацията на домоуправителите в партньорство с община Бургас. Програмата предоставя на домакинствата и на сдружения на собственици от страната да получат безвъзмездна финансова помощ да подобрят енергийната ефективност за сградите, за саниране, подмяна на щрангови инсталации и др.

Програмата е по международен фонд "Козлодуй", която дава до 35% безвъзмездна помощ на сдруженията на етажна собственост при различни проекти, обясни Ивайло Бабов, председател на Асоциацията на домоуправителите в Бургас. Семинарът ще се проведе от 13.00 до 16. 00 часа в сградата на общината. "Присъствието на домоуправителите и на представители на етажната собственост е напълно безплатно и отворено. Към момента има интерес от страна на домуправителите към разяснителната кампания. Всеки човек иска да си подобри жилището и търси някакви опции в тези трудни времена. Тази програма е един такъв вариант", каза Бабов.

Той допълни, че програмата дава възможност да се кандидатства като физическо и юридическо лице, но при кандидатстване като юридическо лице процентът на възвращаемост е по-голям. Основен проблем пред домоуправителите в България е събирането на парите от собствениците, за това програмата дава възможност за получаване на кредити от банки, за да може собствениците на апартаменти да покрият своята част от разходите за енергийна ефективност.

"Работим с банки сътрудници, които дават разсрочена опция на живущите за погасяване и при по-нисък лихвен процент, но на семинара по-подробно ще бъде обяснено от експертите и от представителите на банките", каза Бабов. Асоциацията на домоуправителите в Бургас е млада и в нея за сега членуват около 20 домуправители. В момента членството в асоциацията е безлатно, също така безплатни са и консултациите, предоставена е възможност да се оказва помощ и при организирането на публични търгове за ремонти.

"Има интерес, но като цяло самите сдружения на етажна собственост са в пълен безпорядък и самият закон е недобре подготвен, и трудно се работи. Стараем се да съберем обективно мненията на хората и малко по-нататък при възможност дори да предложим поправки в закона. Имаме страхотна подкрепа от страна на Община Бургас и тя ни дава възможност да бъдем обективни към хората и да им бъдем максимално полезни. Това е идеята. Ние сме сдружение за обществено полезна дейност и се стараем да помагаме на хората", посочи Ивайло Бабов.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (1)

Още по темата (160):
11.04.2024 Огромни проблеми с безплатното саниране
04.04.2024 Експерт за санирането: Държавата не отделя и една стотинка за измерване на ефекта и резултатите
07.03.2024 "Възраждане" иска ревизия и строга отчетност за санирането
29.02.2024 Удължиха срока за кандидатстване по втория етап от програмата за саниране
07.02.2024 Валят жалби за безплатното саниране
26.01.2024 Това ще откаже много хора да участват в програмата за саниране
Още новини от Новини от Бургас:
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).