С нова система следят в реално време за петролни петна в Черно море

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:23 / 31.10.2015
610
За петролни петна в Черно море ще следи нова информационна система, съобщават от Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Тя трябва да е готова през март следващата година. Системата ще събира и разпространява данни от различни статични и динамични системи за състоянието на морските води с цел превенция на нефтени разливи.

Тя ще бъде изградена по Норвежката програма от Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" във Варна в партньрство с Басейнова дирекция "Черноморски район" на МОСВ и областната администрация на Варна.

По проекта ще се разработи система за наблюдение на морските пространства, като в нея ще бъдат интегрирани наличните в момента.

От екоминистерството посочват, че процесите в морската шир ще бъдат визуализирани в реално време. Информацията ще е за уникален в европейски и регионален мащаб център. Комплексът ще се използва в тренировъчен и в оперативен режим.

Предвижда се да бъде създадена и лаборатория. Нейната задача ще е да определя състоянието на морската вода и управлението на баластните води. Освен това ще изготвя оценка на последствията от замърсяване с нефтопродукти. Ще бъде изграден и оперативен център за преодоляването на последствия от нефтени разливи с допълнителни терминали в Басейновата дирекция и Областната администрация.

От МОСВ уточняват още, че резултатите от проекта "Интегрирана информационна система за поддръжка управлението на бреговата зона (IISSCZM)" ще обхванат цялата българска крайбрежната зона.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Има ли спад на коклюша в Бургаско?
Малката Нати има нужда от нашата помощ, за да живее
Зелен уикенд в Бургас: Очакват ни карнавал, велопоход и познавате...
Изгледайте това видео и се замислете как ще паркирате следващия п...
Бургазлия пробва да счупи рекорд! Хванаха го да шофира с 4,25 про...
Двама братя от "Победа" изумиха бургаските полицаи


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).