Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Ще има Бургас нова художествена галерия?
Автор: Иван Сотиров 16:22 / 15.02.2023Коментари (0)763
©
Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова пита кмета на Бургас Димитър Николов какво се случва с изграждането на нова художествена галерия в града.

Burgas24.bg припомня, че през  2012 година Министерски съвет прехвърля безвъзмездно към община Бургас имот от 437 кв.м, намиращ се между улиците "Александровска" и   "Богориди" за строителство на сграда за художествената галерия.

"Вече повече от десет години проектът остава нереализиран, а бургаската художествена общност — неподкрепена и непопуляризирана на местно ниво.

Вследствие на няколко проведени срещи е представители на бургаските художници, става ясно че още през 2014 год. по възлагане на община Бургас е проведен конкурс и е представен частичен идеен проект за обект "Арт галерия“, който да бъде изграден в прехвърления от държавата поземлен имот. Конкурсът е приключил е класиран на първо място проект. Автори на проекта са арх. К. Кирилов и арх. М. Шекеров.

Община Бургас е представила информация, че е протоколно решение на общинския експертен съвет по устройство на територията от 15.01.2020 г. е приет работен инвестиционен проект на обект "Обществен център - арт галерия“ в горепосочения УПИ. Разрешение за стоеж за обекта не е издадено поради липса на финансов ресурс за извършване на необходимите строително-монтажни работи", пише в писмото си Нейкова.

Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски“, която разполага с уникален фонд, и към настоящия момент се помещава в бившата еврейска Синагога, пригодена за художествена галерия през 1966 год.  Тя обаче се намира встрани от централната градска част и остава неизвестна за множеството посетители на Бургас, а също и за местните жители. В галерията гостуват експозиции и колекции от страната и чужбина, организират се тематични изложби, които обаче не се посещават в достатъчна степен предвид непопулярната локация на сградата.

Общото мнение на експертите, посочва Нехкова, е че сегашната сграда, не отговаря на съвременните изисквания за съхранение, опазване и разпространение на изобразителното изкуство. През годините хранилищата са се наводнявали многократно, вследствие на което е невъзможно да се отстрани влагата и последствията от нея в помещенията. Това води до трайни увреждания на произведенията на изкуството. Липсва също подходящо проветриво и вентилирано помещение за реставрационни дейности, поради което реставраторът се налага да работи в дома си.

"Описаните обстоятелства будят тревога за мен като областен управител, а уверена съм, и за Вае като представители на община Бургас, на които с поверено опазването, развитието и популяризирането на местното културно наследство. Бургас е бил и остава град на културата, от който тръгват множество културни изяви от национално и международно равнище. В този аспект е недопустимо градът да не разполага е функционална и достъпна художествена галерия, отговаряща на всички съвременни изисквания.

Изграждането на съвременна Сграда, която да събере и представи притежаваните от БХГ "Петко Задгорски" колекции, е обещание към бургаската общност, което е дадено, но стои неизпълнено повече от десетилетие. Строителството на нова сграда е необходимост както за местните художници, така и за жителите и посетителите на Бургас, и е важно условие за съхраняване на неоценимото културно наследство на града и региона.

Ето защо с настоящото отново апелирам за активни действия от Ваша страна като представители на местната власт да бъде намерено решение на проблема с финансовото осигуряване и възлагането на проекта.

Очаквам община Бургас да проучи възможностите за финансиране на инвестицията и в най-кратък срок да предприеме конкретни действия за нейното обезпечаване, за което да представи информация в Областна администрация Бургас.

За пореден път заявявам подкрепата си за изграждането на съвременна художествена галерия в град Бургас, както и готовността си да окажа съдействие в рамките на предоставената ми от закона компетентност за реализация на инициативата на бургаската творческа общност", завършва писмото си областният управител на Бургас.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Изграждането на АМ "Тракия"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: