Соларна система ще захранва с топла вода цял блок в "Славейков" по Програмата за саниране

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:53 / 05.08.2015
2747
В Бургас ще бъде реализиран пилотен проект за изграждането на слънчева система, която ще осигурява топла вода цял жилищен блок. Тя ще бъде монтирана на блок 27 в комплекс "Славейков" и е една от мерките за енергийна ефективност, набелязани при техническото обследване на сградата по Програмата за безплатно саниране.

Жилищната сграда ще разполага с бойлери за 3 000 литра, които ще са разположени на покрива. Слънчевите колектори ще загряват водата до 45 градуса. По този начин разходите за енергия за топла вода ще спаднат значително, особено през летните месеци.

Освен за блок 27 в "Славейков", е изготвен и докладът от техническото обследване на блок 101 в комплекс "Меден рудник". Документите предвиждат пакет от мерки, които до намалят разходите за енергия и да направят сградите комфортни за живеене. Предвижда се поставянето на топлоизолация с дебелина 8 сантиметра по външните стени.

Топло- и хидроизолация ще бъде поставена на покрива на сградите. Мерките предвиждат подмяната на старата дървена и метална външна дограма с нова петкамерна PVC дограма.

Програмата за безплатно саниране предвижда още отстраняването на всички дефекти по сградите. Заварките по панелите и терасите ще бъдат почистени от корозията и ще се обработят с антикорозионно покритие. Металните парапети по терасите, както и тези по покривите, ще бъдат отстранени и на тяхно място ще бъдат поставени нови.

Община Бургас от своя страна ще облагороди зоните около първите жилищни блокове, които ще бъдат санирани. Тази инвестиция ще допринесе за осигуряването на по-добра среда за отдих, за игра на децата и паркиране на автомобилите.

С подкрепата на Община Бургас и мащабната разяснителна кампания одобрените жилищни блокове по Националната програма за енергийна ефективност вече са над 140.


Виж коментарите (0)

Още по темата (160):
11.04.2024 Огромни проблеми с безплатното саниране
04.04.2024 Експерт за санирането: Държавата не отделя и една стотинка за измерване на ефекта и резултатите
07.03.2024 "Възраждане" иска ревизия и строга отчетност за санирането
29.02.2024 Удължиха срока за кандидатстване по втория етап от програмата за саниране
07.02.2024 Валят жалби за безплатното саниране
26.01.2024 Това ще откаже много хора да участват в програмата за саниране
Още новини от Новини от Бургас:
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).