Студенти от университет "Проф. Асен Златаров“ посетиха Районния съд в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:12 / 01.03.2018
3448
20 студенти от III курс на специалността "Социална педагогика" от бургаския университет "Проф. Асен Златаров" посетиха Районен съд - Бургас и участваха в открита среща - дискусия с магистрати. Инициативата е част от успешно сътрудничество и реализирани срещи с младите хора, с научен ръководител, Мария Дишкова, автор на книги за възпитателните мерки за деца.

Съдебният администратор на съда, Стиляна Михайлова, представи дейностите на институцията в подкрепа на децата. Бъдещите социални педагози посетиха специализираната "Синя стая", предназначена за адаптирането на децата в съдебни условия. Студентите се запознаха и с възможностите на медиацията, като процедура за извънсъдебно разрешаване на спорове, по която успешно работят Окръжен и Районен съд - Бургас.

Съдия Асен Радев, представи текстове от закона, засягащи децата в съдебното производство, както и ролята на социалните педагози в съдебни процедури, в които участват малолетни и непълнолетни лица. На въпрос от студентите, до каква степен са актуални оценките, които правят социалните служители и вземат ли се под внимание, магистратът обясни колко е важна ролята на социалния работник, когато се засягат интересите на деца.

Съдия Мая Стефанова, дискутира със студентите Закона за мерките срещу непълнолетни и малолетни лица, наказателната отговорност, която могат и трябва да понесат, както и процесуалната роля на родителите. Обърна се внимание на различията между противообществени прояви и престъпления.

Визитата на младите хора в Районен съд - Бургас завърши с посещение на наказателно-административно дело по предложение на Районна прокуратура - Бургас за освобождаване от наказателна отговорност. Съдията - докладчик, Пламена Събева, отговаряше след заседанието и на въпроси за наказателното производство.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).