Тонове боклуци изкарани от канала езеро Вая - Черно море, почистват го до 2 години

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:08 / 15.03.2018
4205
Това е проблем, който не е решаван от много години. Частично преди 7-8 години е опитано почистване. От 86-та година цялостно почистване на канала не е извършвано. Още от 2014-а година, при встъпването ни в мандата, тогава имаше много дъждове и бедствено положение и хора от района дойдоха и се оплакаха за наводнената територия. Това каза областният управител Вълчо Чолаков, който на място извършва проверка на изпълнението на дейностите по почистване на канала, свързващ езерото Вая с Черно море, предаде репортер на Burgas24.bg.

Благодарение на проект, спечелен от Областна администрация – Бургас, ще бъдат почистени около 400 метра от канала. Проектът включва два етапа на изпълнение и разделя канала на две части. В момента се реализира първият етап - частта от Пристанището до бившата "Гребна база". Дължината на участъка е 375 м., срокът за изпълнение  - 9 месеца, а стойността 165 067,02 евро.

Ще бъдат извадени всички наносни материали – тиня, боклуци, дървета и други.  Ще бъде изградена дига във вид на път, който ще продължи да съществува след приключване на проекта, за да може да се подържа канала в добро състояние, добави областният управител Вълчо Чолаков.    

До реализирането на проекта се стигна след редица сигнали до Чолаков от фирми работещи в района относно постоянни наводнения на имотите им, както и на основния път Бургас - Созопол. Само преди броени дни при по-обилен дъжд езерото отново вдигна нивото си и застрашаваше да залее пътя. Мерките, които предприе областният управител за почистване на съоръжението с помощта на лица лишени от свобода дадоха временни резултати, което наложи търсенето на по-дългосрочни варианти за разрешаване на наболелия проблем. Каналът не е почистван над 20 години.

Какво ще каза областният управител вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...
Писна им! Бургазлии повече от година чакат кошмарът им да приключ...
За първи път: В Бургас празнуваме Летен Никулден! Ще пеят "Молец"...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).