Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
"Топлофикация" нарушава правата на гражданите
Автор: Екип Burgas24.bg 12:25 / 24.07.2008Коментари (0)1207
©
През последните дни, зачестиха жалбите на гражданите от предприетите мерки на „Топлофикация" ЕАД - гр. Бургас, за събиране на задълженията от потребителите, чрез издаване на Изпълнителен лист от Бургаски районен съд. Това се казва в разпространено до медиите писмо от Обществения посредник на Бургас Таньо Атанасов.

В него се посочва, че ако това е право на предприятието да предприеме принудителни мерки за събиране на просрочените задължения, то гражданите имат същото законно основание да защитят своите интереси и права от произволно или необосновано начислени суми и лихви по тях. Публикуваме писмото на Таньо Атанасов:


Искам да напомня на гражданите, че ако изпълнителните дела са образувани по стария Гражданскопроцесуален кодекс /ГПК/ в сила до 01.03.2008 г., те трябва в седемдневен срок да възразят съгласно чл. 250, който за длъжника започва да тече от получаване на призовката за доброволно изпълнение. Съгласно този член „... длъжникът може в седемдневен срок от получаване на призовката за доброволно изпълнение да предяви възражения, подкрепени с убедителни писмени доказателства, че присъдената сума не се дължи".

В представените ми от гражданите Изпълнителни листи от частни и държавни съдебни изпълнители не е записано, че гражданите имат право да възразят и в какъв срок могат да направят това?!

Цитирани са 13 члена от ГПК, Закона за правната помощ и Наказателният кодекс, но отново никъде не е посочен съответния член, определящ правото и срока, в който гражданите могат да направят възражение. В новия ГПК в чл. 414 са определени тези права и срокове: „ал./1/ Длъжникът може да възрази писмено срещу заповедта за изпълнение или срещу част от нея. Обосноваване на възражението не се изисква: ал. /2/ Възражението се прави в двуседмичен срок от връчването на заповедта, който не може да бъде продължаван".

Считам, че липсата на такава важна информация е грубо нарушение на правата на гражданите и настоявам тя да се записва изрично с черен шрифт, както в Поканата за доброволно изпълнение, така и в Изпълнителните листи, издавани от Бургаски районен съд.

Препоръчвам на гражданите, които не ползват топлоенергия за отопление да настояват дружествата за топлинно счетоводство, да доказват количеството на топлинна енергия начислена като сградна инсталация.

Тук в много случаи, произволно се преразпределя топлинната енергия към тези които студуват, за сметка на тези които потребяват.

Отказвайте се от тези разпределителни дружества, които Ви мамят, като определят невъзможни часове за присъствие /когато сте на работа/, а после начисляват по служебен път високи разходи; служители, които се отнасят грубо към Вас потребителите, от чиито пари те живеят!



С уважение,


ТАНЮ АТАНАСОВ
Обществен посредник на Община Бургас





Още по темата: общо новини по темата: 3
30.07.2008 »
29.07.2008 »
28.07.2008 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: