Ученици от 6 бургаски училища демонстрираха знанията си по български език

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:31 / 17.05.2017
1589
В навечерието на празника на българската просвета и култура и славянската писменост - 24 май, 24 ученици от 6 бургаски училища се включиха в състезание по български език. На него те демонстрираха своите знания и наученото през годината за светите братя Кирил и Методий, и техните ученици - Климент, Наум и Ангеларий. Освен това, децата рецитираха стихотворения и откъси от разкази на български писатели и поети, и показаха че са чели произведенията на Иван Вазов, Христо Ботев, Ангел Каралийчев и др.

Събитието, което се проведе в Регионална библиотека "П. К. Яворов", е част от проекта на Община Бургас - BG05M2OP001-3.002-0040 "Интегриран подход за постигане на значими и устойчиви резултати в образователната интеграция на ученици от етнически малцинства в община Бургас". Той се изпълнява по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020г.", процедура Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получили международна закрила, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Децата, които се включиха в състезанието са от клубовете "Говоря и пиша на български език" в основните училища "Васил Левски"-кв. Горно Езерово, "Христо Ботев"-кв. Долно Езерово, "Иван Вазов"-кв. Банево, "Христо Ботев"-с. Маринка, "Васил Левски"-гр. Българово и "Св. Климент Охридски"-кв. Рудник.

Освен тези 6 училища в проекта са включени и 3 професионални училища. Дейностите са насочени към допълнителна работа с децата по български език и литература, за компенсиране на пропуските при усвояване на учебния материал, подобряване на образователната среда, съхраняване и развиване на културната идентичност, осигуряване на психологическа подкрепа, кариерно консултиране и професионално ориентиране за продължаване на образованието в гимназиален етап. В мерките по образователна интеграция са включени общо 746 ученици от етническите малцинства.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).