Ученици ще научат много за обитателите на Поморийско езеро

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:43 / 19.05.2021
753
Вече няколко години на 21 май цяла Европа отбелязва Деня на Натура 2000 и представя постиженията на мрежата и ползите, които тя предлага на нашето общество. Благодарение на този специален ден европейските граждани имаха възможността да научат за мрежата Натура 2000 и нейната роля за опазването на нашето споделено природно наследство.

Тази година имаме удоволствието да празнуваме Деня на Натура 2000 с учениците от 3 училища от Община Поморие, които ще посетят лагуната и ще се запознаят отблизо с нейните обитатели (НУ "Константин Величков" – с. Габерово, ОУ "Христо Ботев“ – с. Горица и ОУ "Св.св.Кирил и Методий" – с. Порой). Едночасовата програма на брега на Поморийско езеро ще включва беседа за лагуната, наблюдения на птици и кратка викторина с награди за децата, съобщиха организаторите.

Учениците ще могат да видят колонията на гривести рибарки в Поморийско езеро и надяваме се нейните гости, наблюдавани в последните дни - 23 птици от вида розово фламинго, които при последния мониторинг на птиците, провеждан в рамките на проект Живот за Поморийската лагуна изненадаха нашите орнитолози.

Фламингите си почиваха на острова пред Музея на солта, който е изграден с помощта на доброволци на "Зелени Балкани". Внасяйки колорит и красота, птиците от своя страна са се възползвали от спокойствието и тишината в района на лагуната.

Присъствието на розовото фламинго в Поморийско езеро и Бургаските езера отдавна вече не е изненада. До 2015 г. у нас се срещаха единични екземпляри, по всяка вероятност случайно долетели от колониите в Турция и Гърция. Оттогава неговата численост постоянно се увеличава и през декември 2020 г. са регистрирани невероятните 1290 екземпляра в Атанасовско езеро!

2021 г. е специална за природата и биологичното разнообразие. По-късно тази година се очаква 196 страни да се срещнат по Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие в Китай и да приемат нова глобална рамка за защита и възстановяване на природата. Европейската комисия стартира нова Глобална коалиция за биологично разнообразие, #UnitedforBiodiversity, с която призовава всички световни национални паркове, защитени зони, ботанически и зоологически градини, аквариуми, изследователски центрове и университети, научни и природонаучни музеи да обединят усилията си и да говорят за природата преди тази решаваща международна среща.

Поморийското езеро е част от най-важния комплекс от влажни зони по българското Черноморие. То има голямо значение за Европа като рядък тип екосистема и място, където могат да се наблюдават 40% от всички европейски видове птици.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).