Условна присъда за мъж, причинил смърт на пътя в Бургаско

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:22 / 23.06.2015
826
Окръжен съд - Бургас наложи 1 година наказание лишаване от свобода при 3 години изпитателен срок на Румен Чанков за непредпазливо причиняване на смърт при катастрофа на пътя, съобщиха от пресцентъра на съда.

Той е признат за виновен за това, че на 14.11.2013 г., по второкласен път II - 73, на около 65,1 километър по посока с. Лозарево, общ. Сунгурларе, обл. Бургас, при управление на моторно превозно средство - лек автомобил марка "Фиат", модел "Браво", нарушил правилата за движение по пътищата, като въпреки обективната си възможност да възприеме движещата се пред него в същия пътен участък конска каруца, управлявана от 65-годишен мъж и още тогава да спре, не преустановил движението си. Той предприел изпреварване наляво, последвано от аварийно спиране, след което настъпил сблъсък между предна дясна част на автомобила и задната лява част на каруцата, в резултат на който мъжът изпаднал от последната и ударил главата си в терена, в следствие на което по непредпазливост причинил смъртта му.

В заключението на назначената в наказателното производство повторна тройна автотехническа експертиза е посочено, че пътнотранспортното произшествие е било предотвратимо от подсъдимия, ако той е предприел незабавно аварийно спиране от момента, в който за първи път каруцата е била осветена от фаровете на автомобила му. Сочи се, че от това разстояние, той е могъл и да извърши безпрепятствено изпреварване на каруцата.

Установено е, че движещата се каруца не е била обозначена нито със светло-отразители, нито с добре различима бяла или жълта светлина отзад отляво, а подсъдимият се е движил със скорост под разрешената за пътния участък.

Според държавното обвинение Чанков е могъл и е бил длъжен да предвиди логичното развитие на възможността от настъпване на произшествие. Той е трябвало да съобрази скоростта си на движение с тази пътна ситуация и при необходимост да спре, както и при изпреварване да осигури достатъчно място между своя автомобил и движещата се пред него каруца. Прокурорът пледира, че при постановяване на присъдата следва да се отчете необремененото съдебно минало на обвиняемия, оказаното от него съдействие за разкриване на обективната истина и изразеното съжаление за извършеното.

В последната си дума подсъдимият изрази съжаление за случилото се. Той заяви, че късно е видял каруцата, опитал се е да избегне удара и да помогне на пострадалия. Чанков помоли съда за снизходителна присъда.

Днес делото беше разгледа по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият Чанков изцяло призна фактите изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тях. Съдебният състав констатира, че самопризнанията на подсъдимия изцяло кореспондират със събраните доказателства в досъдебното производство и при постановяване на присъдата ще се ползва от тях. При определяне на наказанието съдът приложи чл. 55 от Наказателния кодекс, предвид многобройните смекчаващи обстоятелства и с оглед на това, че и най-ниското предвидено наказание в закона е несъразмерно тежко за подсъдимия, постанови наказание под най-ниския предел, а именно той да търпи 1 година лишаване от свобода, чието изтърпяване отложи с 3 години изпитателен срок. Съдът лиши Чанков от правото му да управлява моторно превозно средство за срок от 2 години.

Наследниците на пострадалия бяха конституирани като частни обвинители в съдебното производство.

Присъдата на Окръжен съд - Бургас подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд в 15-дневен срок.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Полицията конфискува 3 коли само за ден в Бургаско
На колко години се женят бургазлии?
Бургас ще домакинства образователен форум, една от темите е изкус...
Полицаи обискираха криминален тип в Средец, ето какво откриха
Инцидент с мотоциклетист в Бургас
Блъснаха човек на пешеходна пътека в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).