Виетнамската провинция Куанг Нин иска близки отношения с Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
14:29 / 20.05.2015
1282
Бургас приличал на виетнамския Куанг Нин, поради което в Общинския съвет е внесено предложение за сътрудничество между българския град и провинцията от социалистическата република.

"В резултат на активната кореспонденция и контакти между Бургас и провинция Куанг Нин, Социалистическа република Виетнам, с писма до Община Бургас е заявен интерес от председателя на Народния комитет на провинцията Куанг Нин за установяване на по-близки взаимоотношения и подписване на споразумение за разбирателство и създаване на връзки на приятелство и сътрудничество", мотивира се кметът на Бургас Димитър Николов.

Проведени са и поредица срещи с Негово превъзходителство Ле Дък Лиу, посланик на СР Виетнам в България, на която са били обсъдени възможностите за сътрудничество в областта на индустрията, туризма и културата. "Между двата града съществуват множество прилики и потенциал на партньорство, които могат да бъдат добра основа за обмяна на опит, добри практики и да допринесат за по-нататъшното им развитие", са мотивите, описани в докладната записка, внесена в местния парламент.

Провинцията е най-голямата в Североизточен Виетнам, с добре развито земеделие и индустрия. Един от най-големите производители и износители на морски продукти. Бургас е сочен като изключително подходящ партньор за осъществяване на износ за трети държави през града, като една от идеите е суровините да се обработват тук, съобщава "Флагман".

Най-голямото пристанище в Куанг Нин търси стратегически партньор в Европа, като изискванията отговорят на профила на Пристанище Бургас. Провинцията има интерес да подготвя в Бургас бъдещите си туристически кадри, като идеята е това да се осъществява чрез спогодба между учебни заведения от Куанг Нин и Бургас. Налице е взаимен интерес от осъществяване на сътрудничество между двата града.

Бургазлии помнят още времето от социализма, когато в града работеха и учеха хиляди виетнамци. С демократичните промени обаче връзките на Бургас със социалистическата република рязко бяха прекъснати.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...
Писна им! Бургазлии повече от година чакат кошмарът им да приключ...
За първи път: В Бургас празнуваме Летен Никулден! Ще пеят "Молец"...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).