Военните се извиниха на Бургас заради обгазяването

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:35 / 17.07.2008
645
Главнокомандващия ВМС на Р. България вицеадмирал Минко Кавалджиев поднесе извиненията си на бургазлии заради обгазяването на 15 юли, което предизвика паника в центъра на града. Вицеадмирал Кавалджиев разясни, че местната власт в града е била уведомена за предстоящото учение и най-вече, че предстои използването на учебни димки. Командващия ВМС оправда неприятния инцидент с неблагоприятния вятър, както и факта, че помощни средства от този род били използвани за пръв път от тях в такива условия, но обеща, че при следващи игрови епизоди ще прецизират работата си с тях. Уточнено бе, че димът е напълно безвреден и няма да доведе до сериозни последици за хората, които са били в района на пристанището по време на обгазяването и са вдишали от него.

Извинението бе поднесено по време на брифинг с представители на медиите, на който бе оповестен края на Международното учение на военоморските сили "Бриз/ Сертекс 2008". Оценката, която даде за учението провело се от 7 до 17 юли в западната част на Черно море командващият на ВМС вицеадмирал Минко Кавалджиев бе "завърши успешно".

В "Бриз/ Сертекс 2008" участваха кораби и самолети от военноморските и военновъздушните сили на България, както и кораби от ВМС на Гърция, Румъния, Турция и Франция и постоянната група противоминни кораби на НАТО от Германия, Гърция, Испания, Италия и Турция. В учението са участвали 2 200 офицери, старшини, матроси и граждански лица от 8 държави. Командващият ВМС на Р. България акцентира, че всички епизоди по врема на учението са били отработени пълноценно.

В учението за пръв път бе отиграна операция по обезвреждане на терористична група. В нея участваха "Специализиран отряд за борба с тероризма" на МВР и групи от специалните части на ВМС.

Освен успешното приключване на учението вицеадмирал Кавалджиев отбеляза и провеждането на сертификацията на фрегатата "Дръзки" на второ национално ниво, съгласно методиката за оценка на оперативните способности на военноморски кораб.


Виж коментарите (0)

Още по темата (6):
16.07.2008 Спасителни екипи от МИС участват в учението "БРИЗ" -2008
15.07.2008 Любомир Пантелеев: От “Бриз 2008” е трябвало да предупредят за димките
15.07.2008 МО: Местната управа на Бургас е информирана за провежданото учение
15.07.2008 Димитър Николов: Никой не ни беше уведомил, че ще има обгазявания
15.07.2008 Участниците в Бриз/Сертекс гасиха симулиран пожар на пристанището
15.07.2008 Военноморско учение в Бургас предизвика паника
Още новини от Новини от Бургас:
Тази новина е за хората от Бургас, които си търсят работа
Кметът на Бургас на среща с ръководителя на Представителството на...
Комитетът за наблюдение на ОП "Транспорт и транспортна инфраструк...
Това трябва да се види! Събират бургаските абитуриенти на парад!
Спипаха ловец в крачка край Веселие! Той: Разхождам се със зареде...
Как върви разпространението на коклюш в Бургаско?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).