Възстановяват оригиналната фасада на Филхармонията! Модернизират и вътрешните пространства

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
11:25 / 22.02.2019
4529
Оригиналната фасада  на Концертна зала "Проф. Иван Вульпе" от 1913 г. ще бъде възстановена след мащабната реконструкция на сградата, чийто старт предстои.

Община Бургас е съгласувала проекта на Министерството на културата.  До края на месец март е предвидено да бъде избран изпълнител.

Ремонтът предвижда  да бъдат възстановени прозорците на сградата към пл. "Св. св. Кирил и Методий", както е било в началото на миналия век. След реконструкция през 1967-68 г. те са били затворени и сградата губи лицето си към площада. Освен че ще възвърне стария си облик, концертната зала ще бъде с променени, но по-функционални и естетически решения на вътрешните пространства.

Ремонтът  на старата сграда бе наложителен, тъй като тя бе амортизирана и потенциално опасна. През 2013 г. бе направен доклад по повод пукнатини в основни конструктивни елементи. Освен тях, в сградата са установени и редица течове от покрива, нарушена цялост на подовите настилки и лицеви материали.

Проектът включва не само промени по фасадата, но и топлоизолиране на всички стени и покрива, подмяна на дограмата и мазилките и реконструкция на корнизите.

Освен обновяване на екстериора, ще бъде променен и модернизиран и интериорът, като се предвижда продължаване на централното стълбище от фоайето до подпокривния етаж, обновяване на зрителната зала и осигуряване на условия за достъпна среда, оформяне на допълнителна  малка репетиционна, кабинети, съблекални и ново помещение за озвучаване и осветление под балкона на сградата. Ще бъде трансформирана и сцената, с цел подобряване на акустиката.

Виж коментарите (2)

Още по темата (1):
19.12.2023 Кога най-после ще бъде ремонтирана сградата на Филхармонията в Бургас?
Още новини от Новини от Бургас:
Много дъжд до часове
Какви са проблемите пред летния туристически сезон, обсъждаха три...
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).