Задържаният за двойното убийство в Нова Загора остава в ареста

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
15:49 / 07.09.2022
734
Бургаският апелативен съд потвърди определение на  Окръжен съд – Сливен, с което на Рушид Р. от Нова Загора е наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража“, съобщиха от институцията.

Според обвинението на 26 август 2022г. в  Нова Загора, ул.“Момина сълза“ № 8,  Рушид  Р. умишлено е умъртвил Васил К. и Петър Р. по начин и със средства, опасни за живота на мнозина – пистолет и ловна пушка, като убийството е причинено на повече от едно лице. За извършеното престъпление по чл.116 ал.1 т.4 и т.6, вр.чл.115 от НК е предвидено наказание "лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Окръжният съд в Сливен е взел спрямо Рушид Р. най-тежката мярка за неотклонение. През въззивния съд обвиняемият, чрез своите трима защитници обжалва постоянния арест. Защитата моли съда за замяна на мярката за процесуална принуда от задържане под стража в по-лека такава, а именно парична гаранция, предвид, че домашният арест се оказва неподходяща мярка поради опасността от нови конфликти с близките на пострадалите. Защитниците не оспорват авторството на деянието в лицето на обвиняемия, но твърдят, че същият не е умъртвил умишлено пострадалите, а се касае за деяние, осъществено в условията на неизбежна отбрана.

Държавното обвинение намира жалбата за неоснователна и пледира за потвърждаване на атакувания съдебен акт.

Въззивният състав приема за правилен извода на окръжния съд в гр. Сливен, че събраните до момента на досъдебното производство доказателствени материали са достатъчни, за да се аргументира извод за наличието на обосновано подозрение относно авторството на деянието в лицето на обвиняемия. Съдът подчертава, че предстои осъществяването и на други действия по разследване, необходими за събиране на доказателства и за изясняване на релевантните за спора обстоятелства. Предстои също внасянето на обвинителен акт в съда и осъществяване на централната част на наказателния процес – съдебната му фаза, в хода на която ще се събират и проверяват всички доказателства, необходими за разкриване на обективната истина, за доказване на обвинението срещу Рушид Р. и за проверка на различните версии, включително на лансираната от обвиняемия, че е бил принуден да стреля, за да защити себе си и членовете на семейството си.

Изтъкнатите от защитата доводи за извършване на деянието в условията на неизбежна отбрана, както и за извършено убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана не изискват по-задълбочено обсъждане, тъй като касаят въпроси, свързани с разглеждане на делото по същество, посочват още апелативните съдии.

Налице е и опасност от укриване на обвиняемия, която се аргументира не само с тежестта на предвидените за разследваното престъпление наказания, но и с факта, че обвиняемият преимуществено живее и работи извън страната ни, в частност в Република Франция.

В постановения съдебен акт въззивният състав подчертава, че най-тежката мярка за процесуална принуда кореспондира с актуалността и завишения ръст на този вид престъпления, състоящи се в посягане върху телесната неприкосновеност на личността и отнемане на човешки живот по незначителен повод или без повод, обществения отзвук на престъплението и негативния му ефект, изразил се в пораждането на страх и ужас у хората от подобни престъпни прояви.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Много дъжд до часове
Какви са проблемите пред летния туристически сезон, обсъждаха три...
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).