Зам.-кмет: Бургас не е бил малко рибарско селище, а територия на културно развитие

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:59 / 11.10.2016
2353
Предотвратяване на злонамерени действия срещу движими и недвижими паметници на културата, превенция на износа на културни ценности зад граница и проблеми при опазване на археологическото наследство в Бургаския регион са водещите теми в дискусията за опазване на културното наследство, която се провежда в Културен център "Морско казино".

"Радвам се, че зад поставените въпроси стои отговорен екип, който търси отговори и решения за действие. В нашия град институциите си взаимодействат отлично. Нека останем в челните редици на страната в опазване на културното-историческо наследство на региона", каза в приветствието си Вълчо Чолаков - областен управител на Бургас.

Акцент в програмата на работната среща е дигитализацията на музейните фондове с фокус върху превенцията на криминални посегателства. Отношение по въпросите ще вземат Андрей Младенов - началник на сектор "Трафик на културни ценности" при ГДБОП , проф. Р Павлов, проф. С. Станчев и д-р Детелина Лучева от Института по математика и информатика на Българската академия на науките.

"Науката се разчупва. Много е важно ентусиазмът от откритието да бъде запазен, културните ценности да бъдат съхранени, да се говори на достъпен език. Бургас не е бил малко рибарско селище, а територия на културно развитие. Непрекъснатите доказателства за това са лековитите минерални извори Акве Калиде - Термополис , Форос, римската вила край крепостта Порос и други." Това сподели зам.-кметът по европейски политики и околна среда в Община Бургас Руска Бояджиева.

Ролята на иновативните технологии за опазване на културното наследство е темата , която ще даде финал на дискусията. По нея ще вземат отношение д-р Янислав Желев от Бургаския свободен университет и Радосвета Стюърт от Регионалния исторически музей. Модератор на събитието е проф. Севдалина Турманова - зам.-областен управител на Бургас.

Сред присъстващите бяха Милен Николов - директор на Регионален музей - Бургас, Яни Толев - началник на отдел "Рентгенови системи" в Митница - Бургас, инж. Виолета Илиева - началник на РИО - Бургас, Мария Бенчева - директор на Регионалната библиотека, Данка Георгиева - директор на Държавен архив - Бургас, общински съветници и интелектуалци.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Започва най-мащабният ремонт на Дюлинския проход
Тази новина е за хората от Бургас, които си търсят работа
Кметът на Бургас на среща с ръководителя на Представителството на...
Комитетът за наблюдение на ОП "Транспорт и транспортна инфраструк...
Това трябва да се види! Събират бургаските абитуриенти на парад!
Спипаха ловец в крачка край Веселие! Той: Разхождам се със зареде...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).