Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Започва фестивалът "Бургаски музикални вечери"
Автор: Екип на Burgas24.bg 08:45 / 15.08.2019Коментари (0)834
©
От днес до 19-ти август Бургас ще е домакин на първото издание на Международния фестивал за класическа музика "Бургаски музикални вечери". Събитието ще протече с участието на известните световни изпълнители - китайско-немското клавирно дуо Шин Ян и Флориан Колтун, френската цигуларка Анабел Бертоме-Рейнолдс, пианистите  Юрий Богданов - Русия, и Иван Дончев - България. Те ще изпълнят разнообразна програма, наситена с красота, колорит, характер и вдъхновение.

Световните музиканти са в града ни по идея на доцент Иван Дончев. Идея, която стана факт благодарение на програмата за съфинансиране на културни проекти на Община Бургас.

Поводът за фестивала е 120-годишният юбилей от рождението на проф. Панчо Владигеров.

Концертната програма на фестивала "Бургаски музикални вечери" ще бъде предшестван от майсторски клас на проф. Богданов, който ще се състои в НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас. Най-изтъкналите се участници ще бъдат привилегировани да свирят на една сцена с Богданов. На база на представянето си в майсторския клас най-надареният бургазлия ще получи стипендия за едноседмичен майсторски клас с артистичния директор на фестивала Иван Дончев в гр. Велетри, Италия, като разноските му за участие и престой се осигурят от италианската асоциация Colle Ionci (www.associazionecolleionci.eu). Допълнителни награди, както и концерт със съдействието на Българския Културен Институт в  Рим, могат да бъдат присъдени на други изявили се участници в майсторския клас.

"Бургаски Музикални вечери" ще бъде съпровождан също така от "Ден на срещи с Пианото", състоящ се отново в зала 2 на Експозиционен център "Флора". Този музикален експеримент ще дава възможност на малчугани, проявяващи любопитство и интерес към пианото да получат безплатна консултация и първи професионални насоки под формата на игра в сферата на класическата музика от пианиста с международна кариера Иван Дончев.

Трите концерта ще се проведат в Зала 2 на Експозиционен център "Флора" на 17-ти, 18-ти и 19-ти август. Акцент в изпълненията ще бъдат  творби на Проф. Панчо Владигеров. Преди всеки концерт изпълнителите ще имат възможността да споделят своите мисли и впечатления с публиката, приобщавайки я в една по-пряка и осъвременена форма на сценично общуване.

Особено перо във фестивала ще бъде ексклузивното представяне за бургаската публика на новия компакт диск на дуото Иван Дончев и Аннабел Бертоме-Рейнолдс  с творби на полската композиторка Гразина Бацевич. Дискът е записан за престижната белгийска къща МУЗО със съдействието на Европейския Музикален Център "К. Пендерецки" в Полша и ще стартира на международния пазар през септември.

Като събитие с международна значимост, "Бургаски Музикални Вечери"  има за цел да развие взаимната хармония и общуването на хора от различни държави чрез изпълнен от световно известни музиканти класически репертоар , давайки по този начин особено ценен принос към културния живот на черноморския град.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Изграждането на АМ "Тракия"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: