Затягат мерките в най-засегнатите от пандемията области, Бургас е една от тях

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
20:06 / 08.03.2021
7259
Всичко е под контрол. От нас зависи да продължаваме да държим пандемията под контрол. Това е основната ни цел. Тези мерки ще бъдат предложени на Националния оперативен щаб за ново разглеждане с оглед на хода, който трябва да предприемем. Дали да бъде национален или локален. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на извънреден брифинг след среща с членовете на НОЩ и шефовете на РЗИ-та.

Той изтъкна, че искаме да запазим максимално дълго време епидемията под контрол, за да може с ваксинацията да стигнем максимално напред. 

По думите му в 8 области има заболяване над 300 на 100 000 души. Сред тях са Кюстендил, Бургас, София-град и Шумен.

"Мерките, за които мислим, са различни: носене на маски на открито, въвеждане на по-ранен вечерен час за нощните заведения, ограничаване достъпа до моловете и фитнесите и дистанционно обучение за учениците. Все още мислим дали тези мерки да са национални или локални. Оправната ни точка е да проведем изборите в безопасна среда. Не използвайте сегашната ситуация за политически спекулации, защото това е безотговорно", обясни здравният министър. 

Проф. Ангелов призова хората да са спокойни и разумни и да носят маски. "Ситуацията изглежда под контрол и трябва да остане така максимално дълго време", каза той.

По думите му предстои ново обсъждане на новите ограничения с Националния оперативен щаб и съответно взимане на окончателно решение по предложенията. Ангелов уточни, че заболеваемостта е минала 300 на 100 000, но засега не на 14-дневна база, а на 7-дневна.

Повече от 3 часа продължи срещата между министъра на здравеопазването, директорите на всички регионални здравни инспекции в страната и представители на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. На срещата се обсъди въвеждането на допълнителни мерки във връзка с увеличаващите се случаи на новозаразени с коронавируса и разпределението на ваксините, които трябва да бъдат доставени до края на седмицата в страната.

Това са областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Смолян, София, Хасково, Ямбол. За резултатите съобщава Националният център по заразни и паразитни болести.

След секвениране на 413 проби на SARS-CoV-2 – у нас и в Германия, британският вариант на вируса е потвърден при 303 от пробите. Южноафриканският, бразилският и нигерийският вариант на коронавируса не са потвърдени у нас.

Виж коментарите (2)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Новини от Бургас:
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).