5 полезни билки за празничната трапеза

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:35 / 18.12.2022
671
Някои коледни билки добавят прекрасен аромат към веселата празнична вечеря. Ако има елемент, без който не можем на българската народна трапеза, това са билките. Те са много полезни, виреят както в планини, така и в полетата и често можете да ги отглеждате у дома.

През празниците в края на годината тяхното присъствие е по-забележимо от обикновено. Ето и пет от най-често използваните коледни билки и подправки, за които да намерите място на трапезата през предстоящия празничен сезон.

Розмарин

Богат е на витамин B6, желязо, калций и витамин А. Спокойно може да се използва пресен или изсушен, без да губи положителните си качества. Можете да го добавите към салатен дресинг или към маринати за различни видове месо. В тази връзка може да се каже, че розмаринът е универсална билка, тъй като се съчетава добре с пилешко, но също и с риба, телешко, заешко, агнешко и дори свинско.

Розмаринът също си подхожда на всички видове гъби. Можете да го добавите към гъбени супи или ястия с гъби.

Лавандула

Лавандулата е добре позната от козметичната индустрия. Важно е да знаете, че между декоративна и кулинарна лавандула има разлика. Макар и не особено голяма, можете да я усетите по аромата.

Най-често лавандулата се използва в приготвянето на сладкиши и сиропи, но и в някои рецепти за марината за месо.

Подходяща е и при приготвяне на риба, както и т.нар. лавандулова захар, с която можете успешно да заместите традиционната. Използва се в суха или прясна форма.

Лавандулата има успокояващ ефект за цялото тяло. Освен на нервната система, тя въздейства и на качеството на съня. Затова е много често предпочитана и при приготвянето на заливки и десерти.

Мащерка

Намираме я в много рецепти за месни и рибни ястия, но също така и в по-постни храни като боб, яйца и картофи.. Билката е издръжлива и подходяща за консервиране и мариноване. 

Що се отнася до полезните ефекти на мащерката - стрес, болка, кашлица, нервно натоварване и стомашни заболявания - само няколко от нещата, за което мащерката може да помогне. 

Мащерката е билка, която ще добави стойност към ястията на вашата трапеза в сезона на активни настинки и хронични заболявания, както и ще помогне при бронхити, алергии и болки в гърлото.

Чесън

Известен с добрите си имуностимулиращи ефекти, можем да добавим чесън към много празнични ястия. Несъмнено най-добре се съчетава с месни ястия след пости, но дори и преди това можете да го добавите към рецепти за постни супи.

Съдържа фосфор, калций, желязо, йод и полезни съединения, които активно се борят със свободните радикали в организма.

Особено по време на празниците, чесънът помага за понижаване на кръвното ни налягане. Освен това има противогъбични и антибактериални свойства и не на последно място, повишава значително имунитета ни.

Канела

Освен сладкиши, кафе, горещ шоколад и греяно вино, канелата е навсякъде около нас всяка зима.

На първо място, канелата има положителен ефект върху нервната система, съдържа вещества, които успокояват и отпускат тялото и ума. Регулира нивата на кръвната захар, понижава холестерола и подобрява кръвообращението. Смята се също, че канелата е много полезна при заболявания на дихателните пътища.

Виж коментарите (0)

Още по темата (258):
06.12.2023 Празниците идват. Как да си спестим семейните скандали
03.12.2023 Невиждан хейт заля мрежата заради коледната украса в София, нарекоха я "извратена декорация"
01.12.2023 Ето как да си комбинираме дните, за да почиваме много по Коледа и Нова
година
12.11.2023 Куче на хотел - от 25 до 130 лева, а срещу още 20 отива и на разходка
16.01.2023 Коледа остава най-важният празник: 12% от българите са теглили заем за
подаръци
09.01.2023 10 000 ще дефилират на "Сурва" в Перник – това е рекорд
Още новини от Любопитни новини:
Един от най-талантливи тенисисти в света празнува рожден ден
Били Айлиш: Винаги съм била влюбена в момичета
Арестуваха Жерар Депардийо
Орлин Павлов за музиката, изкуствения интелект и мечтите
И тя си кръцна нослето
Знаете ли как се нарича най-здравото яйце на Великден в различнит...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).