Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Българска машина за почистване на сняг от 60-те години е показана в рядка книга
Автор: Живко Кръстев 12:55 / 22.05.2024Коментари (0)1236
© sandacite.bg
В книгата "Произведено в България. 101 български технически изделия“ може да бъде видяна машина за почистване на сняг от 60-те години, машина за производство на домашен сладолед, български копирен апарат от 60-те години, който работи с термочувствителна хартия. Това каза колекционерът на стара техника и автор на книгата Антон Оруш в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Всеки един от включените експонати е представен от четири-пет снимки и текст. В книгата се съдържат сведения за първия български самолет от 1915 г., както и за първия автомобил, създаден от българин. Авторът разказва и за българските аеродинамични коли на Владимир Шопов от 30-те години. "Това е един български автоконструктор, който се занимава с аеродинамика. Той дизайнира силуети на аеродинамични автомобили и ги изпраща до най-големите автомобилни фирми като инженерно предложение. Полицейската радиостанция "Микрон“ също е включена в книгата, както и едни роботчета играчки от 80-те години с батерии“, разказа Антон Оруш.

Той разказа, че още като дете е проявявал интерес към старите апарати. "Привличаха ме чисто естетически. След това, когато станах малко по-голям, започнах да чета упътвания за експлоатация на стари телевизори, радиа, грамофони и популярно-технически списания, като "Наука и техника за младежта“. И започнах да събирам такива апарати – първо телевизори, после радиоприемници, грамофони, усилватели. След това разширих до всякаква българска техника“, сподели Антон Оруш.

През 2007 г. той създава българския портал за стара техника "Сандъците“. "Всяка по-голяма страна производител има нещо като виртуален музей, където може да се намери информация за произвежданите от нея технически изделия. За българските апарати нямаше нищо. Оказа се, че ако искам да спасявам българска техника, не трябва да оставам само на ниво телевизори и радиоприемници, а да разширя до всякаква българска техника. Към настоящия момент имам дори противогази и военнополеви телефони“, разказа Антон Оруш.

Колекционерът разказа, че първият български телевизор е произведен през 1957 г. в слаботоковия завод "Климент Ворошилов“. Той е изработен в три екземпляра. "През 1960 г. започват да произвеждат вече серийния модел, който е с една лампа повече и малко по-голям екран“, обясни Антон Оруш.

Той притежава екземпляр от тази серия, както и няколко радиоприемника от началото на 30-те години. Те, един противогаз и ютия с въглени, са и най-старите артикули, които притежава.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Крал Чарлз е болен от рак
Пролетни бури удариха страната
Бум на коклюш в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: