Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Бургас посреща джаз принцесата Мира Кацарова и проекта "Desafinado LIVE"
Автор: Екип Burgas24.bg 10:45 / 14.07.2016Коментари (0)1035
©
Тази вечер, на сцена "Охлюва", ще звучи музика, вдъхновена от Бразилия.

Това лято концертната програма "Desafinado LIVE" на Мира Кацарова ще срещне публиката с бразилския джаз и боса нова на избрани открити сцени. Музиката на Антонио Карлос Жобим, Жоржи Бен, Жоао Жилберто, Карлиньош Браун, Джаван и Иван Линс ще озвучи Бургас днес, 14 юли от 21.00 часа на открита сцена "Охлюва".

Събитието е организирано в партньорство с Община Бургас, а входът е свободен.

Всички композиции, които Мира Кацарова е избрала за "Desafinado LIVE", са знакови и любими боса нова песни. За концертната програма, посветена на бразилската музика, те са аранжирани и интерпретирани по нов начин. На сцената в Бургас заедно с Мира ще бъдат Христо Йоцов (барабани), Веселин Веселинов-Еко (бас) и Мирослав Турийски (пиано). Пианистът е автор на по-голямата част от аранжиментите в програмата. В концерта ще вземат участие и гост-музикантите Николай Карагеоргиев (китари) и Младен Димитров (перкусии и програминг). Към всяка от песните има видео, което допълва посланието, атмосферата и емоциите, закодирани във всяка от подбраните композиции. Цветовете, улиците и хората от Бразилия са естественото продължение на историите, разказани чрез музиката на "Desafinado LIVE".

Ето какво споделя за проекта самата Мира Кацарова: "Бразилската музика е в центъра на моите интереси от години и винаги съм искала да изпея някои от тези песни. Събрах някои известни и не толкова известни бразилски теми на класически и по-модерни бразилски композитори. Програмата е основно акустична, но има и няколко песни, които са поднесени в модерна стилистика с комбинация от акустични изразни средства и електронно генерирани звуци и бийтове".

Боса нова е музикално течение, което се появява официално през 1958 г. с първите записи на песните на А.К. Жобим - "Desafinado" и "Bim Bom", интерпретирани за първи път от Жоао Жилберто. Тогава част от песните влизат като саундтрак във филма "Черния Орфей", който става световноизвестен. Боса нова се появява в Рио де Жанейро, но става световен феномен. Много джаз музиканти са привлечени от този стил и през 60-те години на миналия век има поредица от албуми с провокативни и иновативни интерпретации на този стил. Той продължава да вълнува вече повече от 5 десетилетия поколения музиканти и певци. В края на 90-те отново преживява Ренесанс с новите и модерни електронни версии на стила. Представители на това съвременно явление са Бебел Жилберто, Боса кока нова, Суба. През последните години се говори за модерна акустична боса нова, интерпретирана интелигентно и по нов начин в контекста на джаза от редица джаз певци като основни представители са Лусиана Соуза и Гретчен Парлато. Фокусът в "Desafinado LIVE" е красотата на мелодиите, богатството на ритмиката и онова очарователно чувство, закодирано в една от най-поетичните думи на португалски saudade. Смисълът е труден за превод, но е белязан от носталгия по бреговете, по близките и любими хора, горчиво-сладки настроения и онази уютна тъга, която е важна за всеки, който иска да изпълнява боса нова... След концерта на 14 юли публиката ще може да си купи новия албум на Мира Кацарова - "My Cinema". Той се появи в края на май, след двегодишни усилия по уреждането на авторските права и разрешения от създателите на включените композиции. Издател на диска, събрал едни от най-вдъхновяващите музикални теми, писани за киното, е Мира Кацарова и Blue M. В "My Cinema" звучи музика от "Ново кино Парадизо", "Говори с нея", "Модерни времена", "Един мъж и една жена", "Криле на желанието".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
Великден 2024 г.
Олиото стигна цената на зехтина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: