Бургас ще кандидатства за културна столица на Европа

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:55 / 09.07.2008
808
Бургас да кандидатства за културна столица на Европа. Тази цел бе заложена като основна в стратегията за културно развитие на община Бургас за периода 2007 - 2013 г. Това се разбра по време на редовното заседание на Консултативния съвет по култура, на което присъстваха Председателят на съвета и заместник-кмет на града Йорданка Ананиева, началникът на отдел „Култура" в Общината Петър Парушев, директорите на културните институции и предствители на писателски дружества в града.

„За да стане Бургас европейска културна столица, трябва да изпълним редица изисквания и да отговорим на строгите правила за избор на ЕС. Това налага градът - кандидат да започне подготовка няколко години преди самото събитие, или иначе казано, чака ни много работа", заяви на срещата Йорданка Ананиева.

Изборът на културната столица се прави от Съвета на ЕС по препоръка на специално назначено жури. В момента, според определения от Европарламента списък за домакинство на инициативата, България е в една графа с Италия.

Инициативата датира от 1985 г., с название "Европейски град на културата". Целта й е да подпомага културния диалог и разбирателство между страните - членки на ЕС. Спечелила бърза популярност, от 1999 г. се провежда под името "Европейска столица на културата". През 2005 г. заради разширяването на ЕС е решено Европа да има всяка година по две културни столици - в една стара и в една нова държава-членка.

По време на заседанието на Консултативния съвет по култура се набелязаха основните задачи и дейности, които трябва да залегнат в изготвянето на стратегията за периода 2007 - 2013 г. Бяха разгледани и редица предложения за отпускане на финансова помощ от Община Бургас за предстоящи културни проекти.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Шер за 78-ия си рожден ден: Ще го прекарам, крещейки под възглавн...
Зад кулисите на "Капките": Какво не видяха зрителите в последния ...
Първият ерген посрами Алек
Камила затяга контрола над крал Чарлз
Цъфти българската Роза Дамасцена – можете да си направите домашно...
Изписаха Росица Пейчева: Явно няма щастие без болка и изпитания


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).