Човешката коса и връзката й с околната среда

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:49 / 28.12.2022
621
Фризьорите в Белгия събират коса от своите клиенти и я предават на една неправителствена организация, която от своя страна я рециклира и използва за опазването на околната среда, предаде Ройтерс.

Проектът "Хеър рисайкъл" (Hair Recycle) събира кичури коса и захранва с тях машина, която ги сплъстява в плочки, които могат да се ползват за абсорбиране на петрол или други хидрокарбонати, замърсяващи околната среда. Косата може да се преобразува и в биокомпозитни торбички.

Според един от създателите на проекта - Патрик Янсен, един килограм човешка коса може да поглъща около 7-8 литра петролни продукти. Плочките могат да се поставят в канализацията, за да поглъщат замърсяването, преди то да достигне реките.

"Нашите продукти са още по-добри и поради факта, че се произвеждат тук, не се внасят от другия край на света", казва той пред Ройтерс. "Те се правят тук за решаване на местните проблеми".

На уебсайта на проекта се обяснява, че човешката коса има удивителни свойства. Един косъм, например, може да издържи и носи тежест 10 милиона пъти над собственото му тегло. Косата може да поема мазнини и хидрокарбонати, разтваря се във вода и е изключително еластична, благодарение на съдържащия се в нея кератин.

Изабел Вулкидис, управител на салон в Брюксел, е сред десетките фризьори в страната, които плащат малка такса на проекта, за да събира косата, която те подстригват. "Намирам за жалко да изхвърляме косата в кофата за боклук, след като знаем за колко много неща можем да я ползваме", казва тя.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Шеф Токев пише мемоари за пиянските изцепки
Кафето "Арабика" датира от преди Homo sapiens
Един от най-талантливи тенисисти в света празнува рожден ден
Били Айлиш: Винаги съм била влюбена в момичета
Арестуваха Жерар Депардийо
Орлин Павлов за музиката, изкуствения интелект и мечтите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).