Директорът на бургаския музей готви чорба от коприва

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:17 / 24.04.2025
1084
В Етнокухнята на Бургаския музей утре от 11:00 часа в ще бъде представена кулинарна демонстрация на стара традиционна рецепта, посветена на пролетната чорба от коприва. Лесното и достъпно за изпълнение пролетно ястие ще сготви директорът на музея д-р Милен Николов. По време на демонстрацията ще бъдат нагледно показани стъпките за приготвянето на чорбата, необходимите ѝ съставки, кулинарните тайни, които всеки ентусиаст трябва да приложи, за да стане истински питателна пролетната гозба.

Копривата е познато растение на всички нас, което можем да си наберем от всяка тревиста местност. Тя е диворастяща. При допир с острите й мъхести листенца, усещаме парещо чувство, за което от едно време знаем, че е много полезно за здравето. В България виреят както големи, така и малки коприви. Най-добре е да бъде избрана голяма (която достига до 1,5 м), тъй като според експертите съдържа повече полезни за организма съставки. Тя се събира през пролетта или есента. Копривата е богат източник на хранителни вещества, особено на калций, който е 5 пъти повече от този в млякото и съдържа вещества, които понижават нивата на захарта. Специалисти препоръчват честата ѝ консумация, особено за хора, които страдат от анемия. Доказани са ползите ѝ в козметиката, тонизиращият ѝ и прочистващ ефект за организма.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Емануела проговори за "Ергенът", Даниела, Мартина и Мартин и всич...
Ваня Червенкова: Започнах от цървулите на баща си
Историята на Деня на детето
Предупреждение: Удря ни силна магнитна буря
Натали Трифонова си взе "Довиждане" със зрителите: Ще се реве
Готвим с деца: Вкусна игра за малки готвачи за утрешния празник


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).