Каква е разликата между Американски футбол и Ръгби?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
18:16 / 16.02.2021
5894
Ръгбито е спорт с доста дълга история, като датира още от 1820 година, когато силно е наподобявало на футбола, но със съществената разлика, че е било позволено топката да се хваща с ръце и да се удря с крак. За пръв път през 1823 година във Великобритания при игра на ръгби един от играчите хваща топката в ръце и започва да бяга към противниковото поле. Не след дълго, този прийом бил официално приет в играта на ръгби. Смята се, че американският футбол е възникнал именно като разновидност на ръгбито, като той е започнал да се развива на територията на САЩ в края на 19-ти век. 

Различията в двата спорта започват още от игралното поле, като при американския футбол то е с дължина от 110 метра и ширина от 49 метра, а при ръгбито то е малко по-дълго и достига 120 метра, при ширина от 68 метра. Разбира се, това е предпоставка за повече бягане, но тук трябва да отбележим, че в ръгбито отборите са с по 15 човека, докато при американския футбол те са 11. За сметка на това обаче в ръгбито има две полувремена по 40 минути и на практика по време на тях няма никакви почивки. В това отношение участниците в американския футбол получават повече почивки, тъй като те играят четири четвъртини от по 15 минути. Те са и много по-добре екипирани, като облеклото им включва каска и различни предпазители по тялото, като доста напомня на това при хокея. Състезателите по ръгби изглежда нямат страх от болка и контузии, тъй като при тях екипировката не се различава особено от тази при останалите спортове, като някои състезатели използват и предпазител за устата. Различава се дори топката, с която се играе, като в двата случая има овална форма, но при ръгбито тя е малко по-голяма и тежка.

Що се отнася до правилата, то може би най-съществената разлика е, че при ръгбито играчите нямат право да подават напред топката с ръце, а само да се придвижват с нея или да я ритат с крак. В американския футбол обаче това е позволено. Целта в двата спорта може да е сходна, но точкуването е различно. При ръгбито четири точки се дават, когато играч затисне топката с тялото си зад крайната линия в полето на съперника. По две точки се отсъждат за отбелязване на гол кик и дузпа, като и в двата случая се изпълнява удар с крак, а топката трябва да премине между двете греди на вратата. Една точка пък носи дроп гол, което представлява гол при удар от ръце. 

В американския футбол максимума от точки идва при тъчдаун, което е занасянето на топката зад крайната линия на съперника, като това носи шест точки. Подобно на ръгбито и тук също има възможност за печелене на точки при точен удар във вратата на противника, а също и така наречения Сейфти, който носи две точки при поваляне на противниковия играч в крайната зона.

Сред родните букмейкъри богато разнообразие от пазари за ръгби и американски футбол предлага онлайн сайтът на Winbet, като на разположение там е и възможност за залози на живо, което както и при останалите спортни залози носи допълнителна доза адреналин. Букмейкърът пък понякога предлага дори тематични бонуси, като последно в сайта можеше да бъде намерена оферта за пет лева бонус за всеки направен тъчдаун по време на последното Супербоул издание.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Голямата любов на Камен Воденичаров се завърна
Иван Звездев сади русенски "благи домати"
Миро ухажва Гала: Красива си толкова, колкото и преди 20 години
Шеф Токев пише мемоари за пиянските изцепки
Кафето "Арабика" датира от преди Homo sapiens
Един от най-талантливи тенисисти в света празнува рожден ден


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).