Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Какво е финансова ликвидност и защо тя е важна?
Автор: Екип Burgas24.bg 14:54 / 30.08.2022Коментари (0)618
©
Глобалният валутен пазар e с висок растеж – само през 2019 постига кумулативен дневен обем на търговия от 6,6 трилиона долара. Това е увеличение от 5,1 трилиона долара три години по-рано и подчертава огромната и нарастваща привлекателност на този пазар навсякъде по света.

Въпреки това, този пазар също е силно нестабилен и труден за навигация за всеки начинаещ, с използването на сложни термини и жаргон, които могат да затруднят инвеститорите в стремежа им да постигнат успехи както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

Един такъв термин е "финансова ликвидност“. В тази публикация ще разгледаме какво точно означава това и как можете да я включите в портфолиото си.

Какво е ликвидност?

Терминът "финансова ликвидност“ описва колко лесно активите могат да бъдат закупени, продадени и превърнати в пари. Всеки финансов актив има свое собствено уникално ниво на ликвидност, което от своя страна трябва да ви помогне да информирате вашите индивидуални инвестиционни решения.

Например парите в брой се смятат за най-ликвидния финансов актив, докато международните валути също са относително лесни за търговия в реално време.

Това е особено вярно в случая на седемте основни валутни двойки, които представляват 68% от всички ежедневни валутни сделки и се възползват от значително търсене по всяко време.

Публичните акции, материалните запаси и някои вземания са други примери за силно ликвидни активи, докато дългосрочните дълготрайни активи или ценни книжа са значително по-трудни за продажба.

Кои са най-ликвидните активи?

Както вече споменахме, парите са най-добрият ликвиден актив на финансовия пазар, докато основните валутни двойки също могат да се купуват и продават с невероятна лекота.

Държавните облигации като ликвидни активи са много стабилни, защото са издадени и обезпечени от държавата. Поради това те могат незабавно да бъдат продадени, което ги прави особено популярни по време на икономически сътресения.

Публично търгуваните акции също са ликвидни, благодарение на профила си като един от основните финансови инструменти, и нивото на търсене, което обикновено съществува.

Кои да изградим ликвидни активи?

В крайна сметка, притежаването на капитал под формата на ликвидни активи е от основно значение за всеки стабилен инвестиционен план. Това гарантира, че можете да конвертирате част от портфолиото си в пари когато е необходимо, като например по време на продължителен икономически спад.

Препоръчително е да притежавате разходите си за 3-6 месеца в ликвидни активи като част от фонд за спешни случаи, в случай че, финансовите ви обстоятелства се променят неочаквано.

За да постигнете това, може да помислите за ликвидиране на някои от вашите алтернативни активи с оглед увеличение на леснодостъпните средства и създаване на по-балансирано портфолио.

След като изградите своите ликвидни средства, следващата стъпка е да ги запазите в спестовна сметка с висока доходност, която да осигури оптимална възвръщаемост.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: