Кошлуков за "Ботев": Филмът е слаб, но бях длъжен да го пусна, иначе щяха да ме съдят

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:01 / 06.01.2023
1192
Парламентарната комисия по културата и медиите изслуша генералния директор на БНТ Емил Кошлуков за финансирането и излъчването на игралния филм “Ботев" на режисьора Максим Генчев, предаде БТА.

Филмът беше в програмата на БНТ 1 от 20:30 ч. на 2 януари.

Председателят на комисията Иван Ченчев (БСП) отбеляза, че са поканили Кошлуков да отговаря на актуални въпроси, свързани с филма, на който националната телевизия е партньорски продуцент. Посочено беше, че поканата е заради възникналото сериозно обществено напрежение и множеството въпроси, които са се породили около него.  

Емил Кошлуков отбеляза още, че вероятно на много хора този филм не им е харесал. Той допълни, че и на него не му е харесал, но е трябвало да бъде излъчен, защото ако не бъде направено това, може да бъде съден от Сметната палата за безстопанственост, защото са отпуснати пари за продукцията, а след това не е излъчена. Кошлуков отбеляза, че те са участвали във филма на много краен етап от създаването му, при работата по постпродукцията. По думите на директора на БНТ стойността на филма е била около 350 000 - 360 000 лв., а участието на БНТ е било 100 000 лв. или около 30 процента.

"Да, качеството на този филм е слабо, има редица недостатъци, за съжаление не винаги всичко, което заснемаме, е шедьовър", допълни директорът на БНТ.

Кошлуков отбеляза още, че когато предложението за финансиране е одобрявано, са искали становище от историка от Великотърновския университет проф. д-р Пламен Павлов, който е отговорил, че сценарият отговаря на историческите факти. Как са го изиграли е друга тема, каза Кошлуков и допълни, че няма отклонение от фактите и поругаване на образа на Христо Ботев. Той допълни, че филмът е стигнал при тях в много късен етап, когато вече е бил заснет суровият материал. Членовете на комисията, с които е разговарял след излъчването, също са отбелязали, че е имало слабости, но не и нарушена фактология.     

На въпроса дали участва дъщеря на президента във филм, финансиран от БНТ, той отговори, че има такъв филм - документалната лента от поредицата “БНТ Представя" за президента Желю Желев. По думите на генералния директор на националната телевизия в него са включили дъщерята на Желев - Станка, защото както той, така и всички други негови най-близки хора са починали.

Емил Кошлуков определи като клюки и лъжи информацията, че дъщерята на настоящия президент ще участва във филм, който е с одобрено от БНТ финансиране. Той обясни, че договорите по проектите, одобрени на последната сесия, са сключени наскоро и тепърва по тях предстои да се представят сценариите. Може би март - април ще почнат кастингите, каза той и допълни, че на тях БНТ участва. Не може някой да даде на Руслан Мъйнов да играе Ботев - ние сме там, не става, защото ние гледаме, отбеляза Кошлуков. 

Емил Кошлуков посочи, че за тях не е проблем да бъдат одитирани от Сметната палата. Той допълни, че всяка година от институцията ги проверяват.

Костадин Костадинов (“Възраждане") отбеляза, че ако желанието на Максим Генчев е било да се заговори за Ботев, той го е постигнал. Той направи паралел с филма за националния герой, правен през 1969 г. По думите му тогава филмът е свален, защото политбюро е решило, че не е достатъчно героичен. Не бива да влизаме в ролята на идеологически цербери, каза той и допълни, че това е много тънък лед, по който се стъпва. 

Тома Биков от ГЕРБ-СДС отбеляза, че не парламентът е мястото, където да се оценява кой филм е добър и кой лош.  Трябва да внимаваме да не си превишим правомощията, отбеляза той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (6853):
22.04.2024 Сериалът "Baby reindeer": Шокиращо искрено изследване на тормоза и
обсесията
05.04.2024 Вини Джоунс отново намери любовта
10.03.2024 Филип Аврамов сподели за уроците, които научаваме от бащите си
08.03.2024 Кейти Пери напомни колко дръзка може да бъде
01.03.2024 Черната Златка показа мъжа си - любител на татусите
04.02.2024 Дует "Ритон" издадоха тайната съставка на голямата любов
Още новини от Любопитни новини:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в България за...
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Карбовски с интересна среща
Божана шокира с изказване: Изпих парите от наградата в "Мастършеф...
Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на музикалната сцена с докуме...
Ивет Лалова показа бебето


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).