Кръстиха астероиди на велики българи

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:06 / 25.02.2016
897
Кръстиха астероиди на велики българи. Предложенията на нашите астрономи вече са одобрени от Международния астрономически съюз, предаде Нова ТВ.

Откритите от Обсерватория "Звездно общество А79" астероиди бяха кръстени на Аспарух, Симеон, Борис, Хилендарски и Раковски.

След проведена миналата година анкетна повечето българи гласуваха за Аспарух, но нашите астрономи решиха да увековечат повече наши известни личности. Ние сме преди всичко патриоти и този символичен жест допринася за историята на нашата родина, коментира д-р Фратев от А79.

Поради факта, че руски учени са кръстили астероид с името Борис, то българското предложение беше именувано Boris-Mikhail = 2009 QS33.

До дни за всеки от нашите велики българи сайтовете на НАСА и всички международни каталози ще добавят и кратка биографична справка. Наред с Ботев и Левски в космоса "полетяха" и други наши исторически личности, а това е най-малкото което може да направим, заявяват от А79.

Вчера стана ясно, че с новата кампания на американската космическа агенция всеки може да изпрати своя песен, картина, скеч или кратко видео в страниците на НАСА в Twitter и Instagram с хаштаг "We The Explorers".

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Голяма излагация в "Стани богат"
Не всеки, дори опитен шофьор, може да чуе тревожното дрънкане
На 52 шашка света с красота и фигура
Този факт за Мона Лиза причинява главоблъсканици вече 500 години
Бургазлии, готови ли сте за добра музика?
Hell’s Kitchen ли гледахме или Ергенът? Годежните пръстени снощи ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).