Магията на Фестивала на лалето в Истанбул - легенда за красивата жена, в която се влюбваш завинаги

Автор: Ваня Кузманова
Коментари (0)
22:51 / 23.04.2023
950
Пътеки от лалета във всякакви форми, видове и цветове. Малки и големи, ярко червени и бледо розови, наситено оранжеви и нежно бели. Пренасяме ви в пролетния рай. 

В Истанбул в парка "Емирган" - един от най-големите обществени паркове в града. Паркът се намира в Сарийер, близо до втория мост на Босфора. Около 7,5 милиона вида са засадени специално за празника на лалетата тази година. 

От 1 до 30 април, когато лалетата вече са разтворили широко пъпките си, събират погледите на милиони туристи от цял свят. Фестивалът на лалето се провежда от 2006 г. в южната ни съседка. Лалетата се засаждат в определен ред, като редовете следват един след друг, започвайки от най-ранните сортове.

И въпреки че много хора свързват това цвете с Холандия, то се разпространява по азиатските склонове и е било масово отглеждано, и търгувано по време на Османската империя.

Лалето е един от традиционните символи на Истанбул. Типичното османско лале е червено с тънки и заострени като саби нагоре листенца. То е внесено от Иран преди векове, след което е облагородено и култивирано там, докато любовта към лалетата не се превръща в истинска мания. Латинското название тюлипа (tulipa) идва от турската дума тюлбен (tulbent). Тя означава фин плат, с който се увива султанската чалма, наподобяваща цветето.

Периодът на най-голям разцвет на Османската империя е наречен "епохата на лалетата". Дрехи и оръжия, стени на джамии, килими и съдове са били украсявани с орнаменти с изображения на лалета. Епохата, в която бележи възход развитието на изкуството, литературата и културата в Османската империя, с които се отваря и към Запада.

По времето на Сюлейман Великолепни луковици на лалета били пренесени в Холандия и така именно от там лалето започва разпространението си по целия свят. 

В Турция има легенда, че на дъното на лалето е скрито щастието. Също така турците вярват, че в лалето, както в красива жена, видиш ли я един път – влюбваш се завинаги.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Шеф Кустев с изненадващ ход, ето къде ще го видим
30 години от смъртта на Айртон Сена: Краят на една епоха във Форм...
Една от фаворитките в "Ергенът" зарязана от 60-годишен милионер з...
Кафяви или бели яйца за Великден? Каква е разликата
Замириса й на лято
Рожденичката днес - нейна песен е по-популярна у нас от Happy Bir...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).