Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Мащабната оперна гала "Вива Пучини" предстои в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 10:56 / 02.04.2024Коментари (0)1520
©
В петъчната вечер на 5 април, от 19 часа, в залата на Държавна опера - Бургас солистите, оркестърът и хоровият състав на Бургаската опера ще изпълнят едни от най-известните арии, дуети, ансамбли и хорове из творчеството на великия италиански композитор Джакомо Пучини. Сопраните Йоана Железчева, Мария Цветкова-Маджарова, Нона Кръстникова, тенорите Андрея Мирчев, Влаерий Георгиев и Яни Николов, баритонът Валери Турманов и басът Делян Славов ще представят на сцената емблематични шедьоври, познати и обичани от почитателите на класическата музика, а и на по-широката аудитория. Диригент на  хоровия състав, който ще внесе мащабно звучене и нюанси на драматизъм, характерен за творчеството на Пучини, е Алексаднър Чепанов, концертмайстор – Ваня Златева. Оперната гала е посветена на  165 години от рождението и 100 години от земната кончина на великия италиански композитор Джакомо Пучини.

Зад диригентския пулт на оперната гала "Вива Пучини“ в петък застава маестро Димитър Косев, главен диригент на Държавна опера – Русе.

Димитър Косев е роден в град Русе през 1992 година. Младият диригент и пианист е възпитаник на Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов“. Веднага след завършване на средното си образование е приет в Prayner Konservatorium – Виена, Австрия, със специалност Дирижиране и пиано. През 2014 година, на 21-годишна възраст, завършва Консерваторията с пълно отличие. Младият диригент има внушителна творческа биография, носител е на престижното отличие за принос към българската култура и изкуство "Златно перо" за 2019 г., на приза "Млад музикант на годината“ за 2020, присъдена от БНР, както и на редица престижни международни и национални награди. Бургаската публика познава маестро Косев от концерта на Мариана Попова с оркестъра на Държавна опера – Бургас – по време на Бургаските музикални празници 2021 г. През м. ноември 2023 г. младият диригент бе запомнящ се зад пулта в Моцартовия шедьовър "Дон Жуан“. След спектакъла музикантите признаха, че въпреки тричасовото свирене на нелеката партитура, не са почувствали умора, като оркестърът звучеше изключително балансирано, с адекватна на действието динамика. В края на м. февруари т. год. той дирижира с голям успех пред многобройна публика и оперетата от Йохан Щраус-син "Прилепът“, когато в главните роли бяха: Еделина Кънева /гост/, Марчо Апостолов /гост/, Мария Цветкова-Маджарова, Йордан Христозов и др.

В богатата програма на оперната гала "Вива Пучини!“, посветена на двете годишнини, ще прозвучат:

Интермецо от операта "Манон Леско“, в изпълнение на оркестъра на Държавна опера – Бургас,  Ария на Манон "Sola perduta abbandonata от същата опера ще бъде представена от сопраното Нона Кръстникова. Тя ще изпълни и ансамбъл – Финал на III действие из операта "Бохеми“, заедно с Мария Цвекова-Маджарова, Яни Николов и Валери Турманов.

Йоана Железчева, сопран, ще изпълни Ария на Чо-чо сам – "Un bel di vedremo" от II действие на операта "Мадам Бътерфлай“, Ария на Тоска и Дует на Тоска и Каварадоси из I действие на операта "Тоска“, заедно с тенора Валерий Георгиев, и Ария на Принцеса Турандот из едноименната опера. Сопраното Мария Цветкова-Маджарова ще изпълни Финал на I действие от операта "Турандот“, заедно с тенора Валерий Георгиев, Любомир Тодоров и Милен Динолов, баритона Валери Турманов, баса Делян Славов и хоровия състав на Бургаската опера.

В програмата на оперната гала "Вива Пучини“ ще прозвучат още: Ария на Пиркентон от III действие на операта "Мадам Бътерфлай“, в изпълнение на тенора Яни Николов, ансмабълът "La morte di Liu" – из III действие на операта "Турандот“, представена от: сопраното Мария Цветкова Маджарова, тенорите Валерий Георгиев, Милен Динолов, баритона Валери Турманов, баса Делян Славов и хора на Държавна опера – Бургас. Мария Цветкова-Маджарова ще изпълни Ария на Мими от I  действие на операта "Бохеми“ и Дует на Мими и Родолф от същата опера, заедно с тенора Андрея Мирчев. В изпълнение на хора публиката ще чуе "Caro a bocca chiusa" – из III действие на операта "Мадам Бътерфлай“. В края на програмата ще бъде представен Финалът на III действие на операта "Бохеми“, в изпълнение на: Мария Цветкова-Маджарова, Нона Кръстнокова, Яни Николов и Валери Турманов. Блестяща кода на оперната гала "Вива Пучини“ е знаменитата Ария на Калаф из операта "Турандот“, която ще представи Валерий Георгиев заедно с хоровия състав на Бургаската опера.

Партитурите на гениалния Джакомо Пучини са характерни с лирична музикална концепция – искрено-топла мелодика, бликаща емоционалност, романтични оттенъци и драматизъм. Музиката му изобилства от мелодични арии, дуети и ансамбли, в които се отразяват с психологическа вещина образите на героите. Важна роля в цялостната постановка е отредена и на оркестъра, а лайтмотивите се проявяват в тъканта на сценичното действие в зависимост от душевните състояния на героите.

На оперната гала "Вива Пучини“ на 5 април се очаква диригент, солисти, оркестър и хор да представят изключителен професионализъм и да бъдат споени от единната енергетика, характерна за събитие от висок ранг, напълно в синхрон с философската концепция на Пучиниевата музика, която развива в дълбочина драматичните образи, наситени с трагика и свръхсгъстена емоционалност – във всички регистри. Артистите и музикантите ще представят вълнуващите партитури с необходимата доза артистична енергия, която превръща музиката във въздействена сила с несравним емоционален резонанс.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Застреляха Алексей Петров
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: