Можем ли да се излекуваме с пикантна храна?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:11 / 02.02.2023
566
От векове всякакви видове люти чушки се използват за лекарство за най-разнообразни състояния - от лечение на открити рани и анестезия до подобряване на храносмилането. Съставката, която трябва да им повлияе, е капсаицинът.

Смята се, че лютото вещество е активен компонент за справянето с много проблеми, като например с обикновената настинка. Можем ли наистина да се излекуваме с пикантна храна? Простият отговор е "не".

Настинките се причиняват от вируси, а капсаицинът не може да се справя с вируси, твърди неврологът Фредерика Дженовезе от Monell Chemical Senses Center. Но пък лютите храни могат да облекчат отчасти състоянието ни.

Когато ядем нещо много люто, носът ни започва да тече - състояние, известно като вкусов ринит. Причината е, че езикът ни възприема лютото с рецептори, които пращат сигнали към мозъка ни за нещо супер горещо.

Затова и се потим, очите ни се насълзяват и носът ни тече, когато ядем нещо люто - тялото ни се опитва да се охлади. Дженовезе обаче не е сигурна дали винаги пикантната храна ще успее да отпуши носа ни или ще се случи обратното, казва тя пред Inverse.

Затова пък лютото действа и като болкоуспокояващо, защото кара нервната ни система да се "съсредоточи" върху усещането за нещо горещо и да забрави за болезненото гърло. С две думи - купа пикантна храна може и да не излекува настинката ни, но поне няма да й навреди.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в България за...
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Карбовски с интересна среща
Божана шокира с изказване: Изпих парите от наградата в "Мастършеф...
Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на музикалната сцена с докуме...
Ивет Лалова показа бебето


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).