Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ново проучване: Това се отнася особено за онези мазнини, които се намират дълбоко в корема 
Автор: Екип Burgas24.bg 12:36 / 29.03.2024Коментари (0)1396
©
Eдни от най-известните супермодели в света са снимани с цигара в ръка. А притеснението от напълняване е често срещано оправдание за пушачите да не се откажат от цигарите. Ново проучване обаче показва, че пушенето всъщност увеличава мазнините в корема, макар и да намалява апетита, съобщава Мейл онлайн.

Това се отнася особено за онези мазнини, които се намират дълбоко в корема и са свързани с висок риск от сърдечни заболявания, диабет, инсулт и деменция, установяват учените.

В своето проучване изследователите от Университета в Копенхаген комбинират резултатите от различни генетични изследвания, обхващащи повече от един милион души. Те са проверили дали хората, които имат гени, свързани с тютюнопушенето, са склонни да имат различно разпределение на телесните мазнини в сравнение с непушачите.

Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.

Според учените това е висцерална (вътрешнотелесна) мазнина, която обгръща коремните органи, а не подкожна мазнина, която се намира точно под кожата.

Висцералните мазнини са трудно забележими - човек може да има плосък корем и въпреки това да има нездравословни количества от тях, което увеличава риска от сериозни заболявания.

Научният ръководител д-р Герман Караскила, цитиран от БТА, обяснява: "Влиянието на тютюнопушенето върху коремните мазнини изглежда се проявява независимо от други фактори като социално-икономически статус, употреба на алкохол, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ) или склонност на човек да рискува. От гледна точка на общественото здраве тези резултати засилват значението на широкомащабните усилия за превенция и намаляване на тютюнопушенето сред населението, тъй като това може да спомогне за намаляване на висцералните мазнини в коремната област и всички хронични заболявания, свързани с тях“.

Проучването, публикувано в списание Addiction ("Пристрастяване"), предупреждава: "Превенцията на тютюнопушенето и отказването от него са от решаващо значение за усилията на общественото здравеопазване за намаляване на честотата на редица хронични заболявания, особено на респираторните и сърдечно-съдовите заболявания. Въпреки това отказването от тютюнопушене често е свързано с увеличаване на теглото, което може да намали мотивацията за трайно отказване и да подкопае ползите за здравето. Въпреки че пушачите обикновено имат по-ниско телесно тегло, те са склонни да притежават повече коремни мазнини от непушачите, което повишава риска от кардиометаболитни заболявания“.

Изследователите стигат до заключението, че "усилията за превенция и спиране на тютюнопушенето могат да имат допълнителна полза от намаляване на коремните мазнини“.

Данните сочат, че в момента в САЩ има около 28,3 милиона възрастни пушачи на цигари, като броят им намалява през последното десетилетие. Предишни проучвания са установили, че никотинът, активната съставка в цигарите, потиска апетита и увеличава метаболизма.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Изграждането на АМ "Тракия"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: