Показаха храма на Орфей от птичи поглед

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:58 / 14.11.2022
629
Проф. Николай Овчаров показва от птичи поглед разкритията от Татул - уникалната раннохристиянска църква и римският храм край легендарното светилище на Орфей.

Преди дни завършиха дългоочакваните археологически проучвания край разкрития в началото на XXI век до момчилградското село Татул, единствен по рода си храм на митичния тракийски герой Орфей, припомня БТА.

Изследванията се осъществиха под ръководството на проф. Николай Овчаров от НАИМ-БАН и д-р Николай Бояджиев от РИМ-Смолян. "Те са финансирани изцяло от Община Момчилград, която желае да превърне важния обект в основен репер на своята политика за културно-исторически туризъм. Късметът бе с нас и природата ни подари три прекрасни седмици. И резултатите бяха изумителни. След осъщественото заснемане с дрон, те вече могат да бъдат видени и от птичи поглед", разказва проф. Овчаров.

 

По думите му сравнително кратките разкопки от есента на 2022 г. са се увенчали с изключителен успех. "Действително, на посоченото място бяха разкрити останките на голяма християнска църква. Според намерените материали, тя е построена през V-VI в. и е продължила да съществува през IX-XII в. Сградата впечатлява със значителните си размери, като дължина достига почти 18 м. Това я нарежда по големина в челната тройка на откритите до момента християнски храмове в Източните Родопи", допълва проф. Овчаров.

"Неочаквано се оказа, че църквата е построена върху основите на още по-древна монументална сграда. Днес от нея са оцелели няколко фрагмента от зидове, както и широкият почти 2 м масивен каменен праг, запазен на място на входа. Личат специално издяланите места за бази на колони, които са го оформяли тържествено. Според откритите монети и керамика, тази сграда е построена през III-IV в. и е представлявала голям по-ранен храм", каза още ученият.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Нана: Не ми беше лесно да се разделя с България
В Северните Родопи цъфти "цветето на императорите"
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща
На 70 една от най-големите ни певици не спира да пее и твори
Надежда от "Ергенът" с доста провокативни снимки
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в България за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).