ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Повечето хора пренебрегват тази напитка, но тя има огромни ползи за организма | ||||||
| ||||||
Хранителните качества на кефира могат да се променят в зависимост от намаляването или увеличаването на времето за ферментация. Например кефир, който е зрял повече (с по-кисел вкус), съдържа значително по-голямо количество фолиева киселина. Като цяло, кефирът спомага за по-доброто храносмилане на лактозата, което за разлика от останалите млечни продукти го прави много по-подходящ за хора с лактозна нетолерантност. Кефирът не е като другите млечни продукти. Той е лесно смилаем и съдържа малко лактоза, особено ако се остави да ферментира за по-дълго време. Протеините, които съдържа, също се разграждат в предхраносмилателно състояние. Кефирът има силен ефект, което дължи на съдържанието на казеинова млечна киселина, въглероден диоксид и съвсем малко алкохол. Млечната киселина е основната, която определя неговите диетични и профилактични свойства. Тя активира секрецията на храносмилателните ензими, спомага за усвояването на фосфора и калция от тялото. В процеса на ферментация в кефира се натрупват органични киселини, ензими, свободни аминокиселини, витамини. Известно е, че в киселото мляко има максимум 2 полезни бактерии – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Кефирът пък съдържа около 30 щама на бактерии и дрожди За какво помага кефирът: - Регулира и подпомага имунната система на организма. - Регулира кръвното налягане. - Има положително въздействие върху сърцето и кръвта. - Лекува кожни заболявания и акне. - Регулира храносмилането. - Помага и при колит - Балансира стомашната флора и стомашна киселина. Освен полезни бактерии и дрожди, кефирът съдържа минерали и основни аминокиселини, които подпомагат тялото да се самолекува и самоподдържа. Притежава антитуморни свойства и предотвратява развитието на метастази, има противовъзпалително действие и е отличен модулатор на имунната система. Интересното е, че кефирените зърна произвеждат собствени антибиотици. Кефирът съдържа: Триптофан – незаменима аминокиселина, която изобилства в кефира и е добре известна с релаксиращия си ефект върху нервната система. Калций и магнезий – важни минерали за здрава нервната система. Фосфор – вторият по количество минерал в човешкото тяло, който подпомага усвояването на въглехидратите, мазнините, белтъчините. Кефирът е богат на витамин B12, B1, витамин K. Кефирът е отличен източник на биотин, витамин от групата на B витамините, който подпомага усвояването на други B витамини, като напр. Фолиева киселина, пантотенова киселина и вит. B12. Многобройните ползи от поддържане на адекватно ниво на B витамини са свързани с доброто функциониране на нервната система, бъбреците, черния дроб, доброто състояние на кожата, повишаване на енергията и дълголетие. Кефирът е лесно смилаем, почиства червата, снабдява тялото с витамини, минерали и белтъчини. Кефирът е балансирана и полезна храна, поддържаща здрава и добре функционираща имунна система. Успокояващият ефект, който кефирът има върху нервната система, помага на страдащи от безсъние, депресия, хиперактивност и дефицит на концентрация. Редовната употреба на кефир облекчава стомашните смущения, намалява подуването, газовете, осигурява редовен стомах и здрава храносмилателна система. Хранителните качества на кефира го правят подходящ за хора от всички възрасти. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
И много риба по морето е проблем
09:51 / 28.04.2024
Лековитият извор, за който от векове се носят легенди
09:07 / 27.04.2024
Изтеглят от пазара опасен сладолед
18:06 / 27.04.2024
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада
15:44 / 28.04.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета