Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Повечето хора пренебрегват тази напитка, но тя има огромни ползи за организма
Автор: Цвети Христова 13:10 / 10.04.2024Коментари (0)1227
©
Кефирът е ферментирала млечна напитка, произхождаща от Централна Азия. Особено популярна е в Русия и бившите съветски републики. Sofia24.bg ще ви разкаже за какво е полезна напитката, която се получава след коагулация на краве, козе или овче мляко с помощта на кефирни зърна. Кефирните зърна са комбинация от бактерии и дрожди в матрица от протеини, липиди и захари. казано по друг начин, кефир е името на тибетска гъба, предизвикваща ферментацията в млякото. Освен, че придава специфичен вкус на млякото, тя го прави и наистина здравословно. 

Хранителните качества на кефира могат да се променят в зависимост от намаляването или увеличаването на времето за ферментация. Например кефир, който е зрял повече (с по-кисел вкус), съдържа значително по-голямо количество фолиева киселина. Като цяло, кефирът спомага за по-доброто храносмилане на лактозата, което за разлика от останалите млечни продукти го прави много по-подходящ за хора с лактозна нетолерантност. Кефирът не е като другите млечни продукти. Той е лесно смилаем и съдържа малко лактоза, особено ако се остави да ферментира за по-дълго време. Протеините, които съдържа, също се разграждат в предхраносмилателно състояние.

Кефирът има силен ефект, което дължи на съдържанието на казеинова млечна киселина, въглероден диоксид и съвсем малко алкохол. Млечната киселина е основната, която определя неговите диетични и профилактични свойства. Тя активира секрецията на храносмилателните ензими, спомага за усвояването на фосфора и калция от тялото. В процеса на ферментация в кефира се натрупват органични киселини, ензими, свободни аминокиселини, витамини.

Известно е, че в киселото мляко има максимум 2 полезни бактерии – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Кефирът пък съдържа около 30 щама на бактерии и дрожди

За какво помага кефирът:

- Регулира и подпомага имунната система на организма.

- Регулира кръвното налягане.

- Има положително въздействие върху сърцето и кръвта.

- Лекува кожни заболявания и акне.

- Регулира храносмилането.

- Помага и при колит 

- Балансира стомашната флора и стомашна киселина.

Освен полезни бактерии и дрожди, кефирът съдържа минерали и основни аминокиселини, които подпомагат тялото да се самолекува и самоподдържа. Притежава антитуморни свойства и предотвратява развитието на метастази, има противовъзпалително действие и е отличен модулатор на имунната система. Интересното е, че кефирените зърна произвеждат собствени антибиотици.

Кефирът съдържа:

Триптофан – незаменима аминокиселина, която изобилства в кефира и е добре известна с релаксиращия си ефект върху нервната система. Калций и магнезий – важни минерали за здрава нервната система. Фосфор – вторият по количество минерал в човешкото тяло, който подпомага усвояването на въглехидратите, мазнините, белтъчините. Кефирът е богат на витамин B12, B1, витамин K.

Кефирът е отличен източник на биотин, витамин от групата на B витамините, който подпомага усвояването на други B витамини, като напр. Фолиева киселина, пантотенова киселина и вит. B12. Многобройните ползи от поддържане на адекватно ниво на B витамини са свързани с доброто функциониране на нервната система, бъбреците, черния дроб, доброто състояние на кожата, повишаване на енергията и дълголетие.

Кефирът е лесно смилаем, почиства червата, снабдява тялото с витамини, минерали и белтъчини. Кефирът е балансирана и полезна храна, поддържаща здрава и добре функционираща имунна система.

Успокояващият ефект, който кефирът има върху нервната система, помага на страдащи от безсъние, депресия, хиперактивност и дефицит на концентрация.

Редовната употреба на кефир облекчава стомашните смущения, намалява подуването, газовете, осигурява редовен стомах и здрава храносмилателна система. Хранителните качества на кефира го правят подходящ за хора от всички възрасти.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Застреляха Алексей Петров
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: