Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Поверие твърди, че всеки, който обгърне вековния чинар в двора на църквата в Златолист, ще се излекува
Автор: ИА Фокус 10:11 / 16.04.2024Коментари (5)1278
©
Чинарът, който е на 1300 години, е единственият в България, който има толкова дълго стебло, което сякаш се протяга към гроба на Преподобна Стойна. Това сподели в предаването “Туризмът на Фокус" с водещ Ася Александрова журналистът и изследовател на сакралната българска история Асен Асенов. 

“Бих искал да започна с емблематичното същество, което олицетворява Златолист, това е Преподобна Стойна. И тъй като имах щастието да познавам жената, която е затворила клепачите на Преподобна Стойна, баба Марийка, тя я наричаше Преподобието и аз от 11 години я наричам Преподобието. Златолист е едно много интересно сгушено място. Но малко хора знаят всъщност, че под селото минава огромен поток минерална вода. Това е една дъга, която идва от Велинград, преминава през редица села и излиза на Рупите, където баба Ванга е казвала, че Преподобието е 5 пъти по-силна от нея. Целият този регион е изключителен, не само като исторически духовен паметник, като исторически духовно място, но е и енергийно силен от гледна точка на благата, които дава. А именно топлата минерална вода, сухият климат, който лекува астма и белодробни заболявания и въобще целият този регион, който е избрала Преподобието да остане именно в тази църквичка е изключително силен. И препоръчвам на всички хора да намерят време, да помислят за българския дух и култура и да отдадат почит, като дойдат именно в Златолист", коментира журналистът.

 

Преподобна Стойна е живяла в двора на църквата “Свети Георги"

 

"Не напразно чинарът, който е на 1300 години, е единственият в България чинар, който има толкова дълго стебло, което сякаш се протяга към гроба на Преподобна Стойна. А пък в църквичката, на мраморната плоча с двуглавия орел, за съжаление тя е открадната, оригиналът го няма. Но силата е огромна, много голяма. Именно там уважаваната от мен и за съжаление вече покойна баба Марийка казва, че я е виждала да левитира, да се вдига над земята", обясни той.

 

Стенописите в църквата "Свети Георги" не приличат на никои други, защото:



"Това е дело на един много особен майстор, защото вътре, ако се качи човек по вътрешната стълбичка, първо вратата е надупчена от куршуми още от времето на Османското иго. В дясно по дървената стълбичка нагоре ще види дявол с арбалет, ще види неща, които са нетрадиционни за християнството, за да бъдат поставени на други места в България. Аз съм обиколил изключително много църкви, гледал съм много стенописи, но това, което го има в Преподобна Стойна - дявол, с извинение, да уринира в локал, дявол да кара човека да тегли каруца, има го само там. На времето, ще отворя една скоба, на времето хората не са можели да четат и пишат и затова църквите са толкова изографисани, за да може, като влезе някой да разказва и на младите, и на тези, които се въвеждат в християнството, какво всъщност се случва".

 

Някога Златолист е създадено като чифлик, който по-късно се е разраснал в село, което получило името Долна сушица. Местните жители се занимавали предимно с кираджийство и превозвали руда и обработено и необработено желязо. Името Златолист селото получава през 1951 г. и то е свързано с основния тогава поминък на неговите жители, а именно отглеждането на тютюн. Хората идват в Златолист не само заради църквата “Свети Георги", но и заради предшественичката на Ванга Преподобна Стойна, която е живяла в двора на църквата и е помогнала, и се оказва, че помага на много хора. 

 

“Самото място Преподобна Стойна го избира, когато пътува вече към Сандански, тогава градът се е казвал Свети врач. И решава, тъй като тя още на 16 години получава видение от Свети Георги, това е светецът според всички притчи до момента, според всички свидетелства - това е именно светецът, който я направлява и чрез който тя успява да лекува всички болести. Та лекува камъни, плеврит с билки, какво ли не. И яде изключително малко - трохи и плодове. И баба Ванга казва за нея, че Преподобието е по-висша".

 

Множество поклонници идват в с. Златолист с надеждата Бог, Свети Георги и Преподобна Стойна да чуят молитвите им за изцеление, рожба, работа, семейни и други житейски проблеми. Смята се, че всеки, който обгърне вековния чинар в двора на църквата ще се излекува, а който се люлее на вързаната на него люлка - ще се изцери от безплодие. По 1300-годишното изключително голямо дърво могат да се видят стотици прегънати листчета с желания, пъхнати на всевъзможни кътчета по него.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.04.2024 г.
0
 
 
Невероятно място,човек се зарежда и много е красиво!
Aнонимен
на 17.04.2024 г.
0
 
 
Най-търгашеското място, на което съм била! Абсолютна безгранична лакомия се шири там. Под доволния поглед на църквата. Отвратена съм!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: