Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Тежка е британската кралска корона - 2 кг злато, сапфири, диаманти и още нещо
Автор: Росица Лаханова 12:51 / 06.05.2023Коментари (0)944
"Тежка е царската корона" - този метафоричен рефрен сме го чували неведнъж, когато е идело реч за тежки отговорности. Днес, обаче, ще станем свидетели на рядка церемония - полагането на наистина тежка корона върху главата на един монарх.

Дългоочакваната коронация на поредния британски крал - Чарлз III ще събере днес пред Бъкингамския дворец и пред телевизионните екрани стотици милиони зрители, които ще имат възможността да видят символа на  Кралство Великобритания наживо, на церемония, датираща от векове. Началото на церемонията е 10:00 часа по Гринуич.

Рядко виждана извън Лондонската кула, златната корона ще се носи по-малко от час, преди да бъде прибрана за коронацията на следващия монарх. 

Въпреки че Чарлз става крал веднага след смъртта на майка си, коронацията е древен ритуал, който символизира началото на неговото управление.

И това ще бъде рядък поглед към безценната корона на Св. Едуард, която се носи само по време на коронация.

Изработена от масивно 22-каратово злато, 360-годишната корона е висока над 30 см и е тежка около 2,23 кг. 

Короната на Св. Едуард за последен път е носена от кралица Елизабет II на нейната коронация през 1953 г. и рядко е напускала Лондонската кула оттогава.

Короната има 444 бижута и скъпоценни камъни – включително скъпи сапфири, рубини, аметисти и топази, въпреки че повечето са светлосини или синьозелени аквамарини. Поставени са в емайлирани и златни касети.

Любопитен е фактът, че камъните в короната са били подвижни и са били наемани специално за коронации.

Едва през 20-и век те са поставени в короната за постоянно.

Короната е направена за Чарлз II през 1661 г. Тя е подобна на много по-ранна версия, принадлежала на англосаксонския крал и светец Едуард Изповедника, който може да бъде видян с нея в известния гоблен от Байо от 11-и век.

Короната на Едуард, смятана за свята реликва,е била използвана при коронации в продължение на стотици години.

През 1600 г., след екзекуцията на крал Чарлз I, тази корона е претопена от Оливър Кромуел. След смъртта му обаче, когато кралските особи отново са на мода, крал Чарлз II поръча нов набор от коронни бижута, включително короната на Св. Едуард и нова държавна корона.

Смята се, че короната на Едуард е имала много малко бижута, но версията на Чарлз II е с диаманти и цветни скъпоценни камъни, които са били наети специално за сумата от £500, която  според специалисти днес се равнява на около £75 000 Лентата на короната има четири кръста, цветни лилии и две арки, които се срещат в центъра.

Арките са покрити с малки златни мъниста, които заменят по-ранните редове от имитации на перли. На върха на короната има украсен със скъпоценни камъни кръст с висящи мъниста и т.нар."монд", който представлява света, управляван от монарха.

Въпреки че е направена през 1661 г., крал Чарлз III ще бъде едва седмият монарх, който носи короната на Св. Едуард. И двамата преки наследници на Чарлз II бяха короновани със същата корона на - Джеймс II през 1685 г. и Уилям III през 1689 г. Но тъй като кралските вкусове и мода се променят, тази корона не е била носена на коронации повече от 200 години.

Крал Едуард VII планирал да я носи за своя през 1902 г. и нарежда короната да бъде специално обновена, но той се разболява преди коронацията и вместо това бил коронован с  по-леката държавна корона.

Джордж V избира да носи тази короната и постави камъните за постоянно, включително десетки аквамарини.

Експертът по скъпоценни камъни Ким Рикс казва, че аквамарините не са били върху оригиналната корона, но са били популярни сред кралските бижутери като Фаберже в началото на века.

Джордж VI последва примера и кралица Елизабет II бе последната, която е носила именно този символ на властта по времето на нейната коронация.

Предната и задната част на британската корона са почти идентични.

Обшивката около лентата е направена от хермелин с черен връх към опашката, чиято козина отдавна е символ на статус сред аристокрацията.

Най-лесният начин да се различи предната част на короната от задната, са различните цветни скъпоценни камъни.

Разказва се, че преди коронацията на Джордж VI на короната е бил вързан червен памучен конец, за да може по-лесно да се различи предната част от задната част.

За самата коронация обаче, конецът изчезва, което е повод по-късно Джордж VI

да напише: "Бях взел всички предпазни мерки короната да бъде поставена по правилния начин, но деканът и архиепископът я завъртаха толкова много пъти, че никога не разбрах дали я поставиха правилно, или не.

Днес стилизирана версия на отличителен силует на кралската корона може да се види в герба на британските паспорти, на полицейските значки или логото на Кралската поща, върху пощенски кутии и микробуси. 

В крак с времето днес в социалните медии вече има емотикон с анимирана корона, който автоматично ще се появява в публикации в Twitter, когато някой използва хаштаг, свързан с Коронацията.

Докато кралица Елизабет II предпочиташе короната на Свети Едуард като кралски символ, Чарлз избра различна корона като емблема за своето управление. Но ан самата коронация днес хората имат редкия шанс да видят короната на Свети Едуард публично..

След това короната отново ще се върне в Кулата, за да изчака следващия крал.

Въпреки, че най-впечатляващият символ на властта е короната, днес Чарлз III ще вземе в ръцете си още няколко знакови предмета, наречени регалии:

- Скиптър, който е използван при всяка коронация от възцаряването на Чарлз II. В дясната ръка на монарха се поставя усукан златен жезъл с дължина над 80 см, обсипан със скъпоценни камъни и с най-големия диамант в света Кулинан I с тегло 530,2 карата, като символ на кралската власт и справедливост.

- Втори скиптър с гълъб с разперени крила. Той напомня за Светия Дух, справедливостта и духовността на монарха.

- Златно кълбо с диаметър 30 ​​сантиметра, увенчано с кръст, което показва, че силата на владетеля идва от Бог. Сферата е обсипана с перли, изумруди, сапфири и диаманти и е поставена в лявата ръка като символ на властта на християнските монарси над света.

- Мечът на Едуард Изповедника, чийто счупен връх символизира милостта на краля. Казват, че този меч е бил използван от самия рицар Тристан от легендите за крал Артур, когато се биел с ирландския великан Морхолт, на чийто череп отчупил върха.

Взучи като приказка това, на което ще стане свидетел днес светът - коронация не се вижда всеки ден. Ние ще й се порадваме, но да му мисли кралят. Защото, както се казва - кратко ще е щастието от празника, след това идва истинската тежест на короната.



Още по темата: общо новини по темата: 33
28.10.2023 »
10.08.2023 »
05.07.2023 »
24.05.2023 »
18.05.2023 »
15.05.2023 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: