Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Вижте кой е най-скъпият зеленчук в света
Автор: Екип Burgas24.bg 19:57 / 23.03.2024Коментари (0)1145
©
Японският корен, или уасаби, е най-скъпия зеленчук в света и е добре познат на любителите на рибата и сушито. Първите сведения за уасаби се появяват преди повече от хиляда години. В Япония коренът е бил третиран като лечебно растение и най-вече като противоотрова за опасното рибно месо, което в Япония винаги обикновено се е консумирало сурово. Това обаче не са единствените здравословни свойства на японския корен. Как още това зелено растение влияе на организма?

Уасаби е най-скъпият и един от най-пикантните зеленчуци в света

Уасаби е свързан със зелето. Той расте естествено в студени, сенчести планински потоци и между сезоните в необработвани оризови полета.

Най-ценната част на растението са неговите коренища, които се използват точно както познатия ни корен хрян. За да се извлече остротата и ароматът на растението, то трябва да се настърже - в противен случай коренът уасаби има стипчив вкус. В допълнение към корена, листата на растението също се използват в кулинарията.

Уасаби заема седмо място в скалата на най-пикантните храни в света (скалата на Сковил), но действителната му пикантност се влияе от много допълнителни фактори.

Той е и най-скъпият зеленчук в света. Поради тази причина уасаби, предлагано по рафтовете на супермаркетите, обикновено съдържа малки количества от растението, а останалите съставки са добавки, които наподобяват вкуса на растението.

Хранителни стойности на уасаби

Японският хрян съдържа приблизително 100 калории на 100 грама. Освен това в него се съдържат фибри, протеини и мазнини. Уасаби е растение, богато на: калий, натрий, калций, фосфор, желязо, цинк. Уасаби съдържа и витамини, като сред тях са витамин А, С и витамини от група В.

Уасаби като антидот на рибното месо

Уасаби съдържа изотиоцианати, които имат силно антимикробно действие. Те потискат растежа на Escherichia coli и Staphyloccocus aureus. Коренът се консумира от японците от стотици години заедно с ястия, съдържащи сурова риба и морски дарове. Смятало се е, че растението предпазва от фаталните последици от консумацията на отровна риба, както и че подпомага черния дроб в процесите на детоксикация. Освен това изотиоцианатите проявяват противовъзпалително действие, като облекчават болките при артрит и др.

Противораково действие на уасаби

Уасаби има и потискащо действие върху растежа на раковите клетки. Доказано е, че той може да предотврати развитието на рак на гърдата, рак на стомаха и меланом. Именно изотиоцианатите в растението елиминират свободните радикали в организма, които са отговорни за растежа на раковите клетки.

Обтривки от уасаби при ревматизъм

Интересно е, че настърганият японски корен може да се използва за приготвяне на обливания. Той има добър аналгетичен ефект при болки от ревматичен, нервен и мускулен произход. От друга страна, вдишването на аромата на настъргания корен е отлично при инфекции на горните дихателни пътища - той отпушва носа и улеснява дишането.

Как може да се използва уасаби в кухнята?

На пазара уасаби може да се намери под формата на коренища, стъбла, а може да се закупи и под формата на прах или паста, информира actualno.com. Уасаби се използва предимно за приготвяне на суши, но може успешно да се добави и към полски ястия от свинско месо, риба и дивеч. Уасаби на прах може да се използва за приготвяне на люти сосове или студени дипове към закуски.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: